hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Miért jó a masszázs?

A legtöbb sportoló megerősítheti, hogy a masszázs csökkenti a fájdalmat és elősegíti a helyreállást. Most már tudományos alapon is igazolható, hogy miért érdemes felkeresni egy masszőrt. Sejtszinten a masszázs csökkenti a gyulladást és hozzájárul új mitokondriumok képződéséhez a vázizomzatban. Az ezzel kapcsolatos kutatásról, amelyet az Öregedéskutató Buck Intézet és a McMaster Egyetem (Hamilton, Kanada) munkatársai végeztek, a Science Translational Medicine online kiadása számol be.

A vizsgálat során 11 fiatal férfi a kimerülésig szobabiciklizett, majd véletlenszerűen egyik lábukat megmasszírozták. Biopsziás mintát vettek mindkét oldali quadriceps izmukból a munkavégzés előtt, 10 perccel a masszázs befejezése után, majd 2,5 órás pihenés után ismét – írja a Medical News Today.

A minták genetikai elemzését Simon Melov PhD végezte, és az eredményekről ezt mondta: „Kimutattuk, hogy a masszázs csökkenti a gyulladásos citokinek expresszióját az izomsejtekben és elősegíti a mitokondriumok – a sejtek energiatermelő szervecskéinek – képződését.” Azt is hozzátette, hogy a masszázs következtében bekövetkező fájdalomcsillapításban ugyanazok a mechanizmusok szerepelhetnek, mint amelyek a hagyományos fájdalomcsillapítók hatásában. „Abban mindenki egyetért, hogy a masszázs jólesik, és most már tudományosan is meg tudjuk magyarázni ezt az érzést” – mondta.

Dr. Mark Tarnopolsky PhD, a kutatás vezetője szerint vizsgálatuk validált egy egyre népszerűbb eljárást. „A masszázs az emberek széles köreire jótékony hatást gyakorolhat: az idősekre, a váz- és izomrendszeri károsodásokban szenvedőkre és a krónikus gyulladásos állapotban levőkre. Vizsgálatunk bebizonyította, hogy az ilyen manipulációs terápiáknak helyük van az orvosi gyakorlatban” – mondta.

Évente mintegy 18 millióan járnak masszázskezelésre az USA-ban; az alternatív és kiegészítő gyógyászati eljárások közül ennek alkalmazása az ötödik helyen van. Bár arról már többen beszámoltak klinikai vizsgálatok eredményeként, hogy a masszázs csökkenti a krónikus fájdalmat és javítja a mozgás terjedelmét, mindeddig nem tudták, hogy milyen biológiai hatást fejt ki az izmokra.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink