2021. június. 15., kedd - Jolán, Vid.
hirdetés

 

Miért gyakori az askenáziakban a Crohn-betegség?

Megtették az első lépést annak megmagyarázására, miért majdnem négyszeres a Crohn-betegség prevalenciája az askenázi zsidók körében más populációkhoz képest.

Az USA-beli Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói olyan vizsgálatot végeztek, amely a maga nemében a legnagyobb volt, és ennek során öt olyan új genetikai mutációt fedeztek fel, amelyek a Crohn-beteg askenázi (kelet-európai eredetű) zsidókban találhatók. Ez a felfedezés, amelyet a PLoS Genetics március 8-i online száma közölt, az első lépés annak megmagyarázására, miért majdnem négyszeres a Crohn-betegség prevalenciája az askenázi zsidók körében más populációkhoz képest.

A Crohn-betegség éppen egy Mount Sinai-beli orvosról, Burrill B. Crohnról kapta a nevét, aki először írta le a kórt 1932-ban. Autoimmun betegségről van szó, amelynek során az immunrendszer megtámadja a gasztrointesztinális traktus egészséges nyálkahártyáját és krónikus gyulladás alakul ki.

A mostani vizsgálatot, amelyben sokféle nemzetiségű kutató vett részt, dr. Inga Peter PhD, genetikus vezette.

Korábbi kutatások során 71 olyan génvariánsról számoltak be, amelyeknek európai eredetű személyekben közük van a Crohn-betegség kockázatához. Dr. Peter és munkatársai most egy kétlépcsős teljes genom asszociációs vizsgálatot végeztek, összehasonlítva 1878 Crohn-betegségben szenvedő askenázi zsidót 4469 betegségmentes askenázi zsidóval. A már eddig is ismert kockázati génvariánsok közül 12-t találtak meg a betegekben, de ezeken kívül még öt új, a betegséggel kapcsolatos régiót is a találtak az 5q21.1, 2p15, 8q21.11, 10q26.3 és 11q12.1 kromoszómákon.

„Ez az első olyan vizsgálat, amelyben az askenázi zsidókra specifikus Crohn-betegség kockázati tényezőket fedeztek fel” – mondta dr. Peter. „Ezek megmagyarázhatják, miért olyan nagy a betegség prevalenciája az askenázi zsidók körében.”

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Newswise)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink