hirdetés
2021. június. 14., hétfő - Vazul.

MI-vel testre szabható terápiákon dolgoznak a SZTAKI kutatói

A SZTAKI kutatói is részt vesznek a Horizont 2020 AIDPATH nemzetközi projektben, melynek célja személyre szabott, CAR-T terápiák előmozdítása, mesterséges intelligencia, valamint a termeléstervezés és -ütemezés legkorszerűbb eredményeinek felhasználásával. Az eredményeket a hematológiában, az onkológiában, illetve fertőző és immunbetegségek kezelésére lehet majd használni.

Az AIDPATH (Artificial Intelligence-driven, Decentralized Production for Advanced Therapies in the Hospital) EU H2020 konzorcium célja a következő generációs, személyre szabott gyógyítás támogatása Európa kórházaiban a mesterséges intelligencia eszközeivel. A kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység tárgya az ún. CAR-T sejt terápia, ami már bevált a hematológia és az onkológia területén, és a jövőben várhatóan alkalmazni fogják fertőzéses és autóimmun betegségek kezelésére is.

A hagyományos CAR-T sejt terápiát több tényező is nehezít: a mai eljárások többnyire figyelmen kívül hagyják a páciens állapotát, illetve a kezelendő sejtek egyedi jellemzőit; bizonytalan a sejtek előállítása – avagy gyártása – , és a központi laboratórium igen bonyolult logisztikai folyamatokkal tudja csak kiszolgálni a kórházakat.

Az AIDPATH projekt célja olyan, személyre szabott terápiák fejlesztése, amelyek jobban figyelembe veszik a páciens-specifikus adatokat és biomarkereket a T-sejt terápia során; emellett rugalmas gyártási folyamatok alkalmazása ahhoz, hogy a pácienseknek a legmegfelelőbb T-sejt állomány készüljön el. A terápia minden lépésében mesterséges intelligencia módszereket alkalmaznak, és a termeléstervezés és -ütemezés legkorszerűbb eredményeit is felhasználják a kórházi erőforrások minél jobb kihasználásához.

A 4 éves futamidejű AIDPATH projektben a SZTAKI-t a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium (EMI - Research Laboratory on Engineering & Management Intelligence) képviseli. A sikeres H2020 pályázat közvetlen előzménye volt egy olyan kétoldalú, őssejtek előállítására irányuló orvosi-informatikai kutatás, amit a konzorciumvezető német intézet és a SZTAKI EMI labor folytatott a SZTAKI által vezetett EPIC Európai Termelésinformatikai – és Irányítási Kiválósági Központ keretében.

Az AIDPATH projekt hazai vezetője dr. Kis Tamás, a SZTAKI tudományos tanácsadója. Az AIDPATH projekt konzorcium-vezetője a német Fraunhofer IPT (Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie), az akadémiai partnerek a SZTAKI, a Fraunhofer IZI (Institut für Zelltherapie und Immunologie), a University College London, az Idryma Technologias Kai Erevnas (FORTH), Univaersitatsklinikum Würzburg, Fundacio Clinic per a la Recerca, a nem-akadémiai partnerek pedig az Algaris Cell, Irvine Scientific, a Hitachi Chemical Advanced Therapeutics, az IRIS Technology Solutions, a Red Alerts Labs, Panaxea, és az ORTEC Optimization Technology B.V.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés