hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Gyógyítás

Meta-placebo

Egy, az aktuális kutatásokat áttekintő tanulmány szerint a hiperaktív, figyelemhiányos gyerekek kezelésére használt gyógyszerek részben a szülőkre és tanárokra hatnak: azok a szülők és tanárok, akik azt hiszik, hogy a gyermek gyógyszeres kezelésben részesül, pozitívabban viszonyulnak hozzá, jobb kapcsolatot alakítanak ki vele, aminek következtében javul a gyermek állapota.

A Journal of Development & Behavioral Pediatrics legutóbbi számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Daniel A. Waschbusch szerint a gondozók, akik azt hiszik, a gyermek gyógyszeres kezelésben részesül, megváltoztatják a viselkedésüket, többre értékelik a gyermeket, ami visszahat annak viselkedésére.

Az eredmény súlyos kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy azok a szülők, akik nem megfelelően nevelik egyébként egészséges gyermekeiket, hajlamosak a gyermek gyógyszerezésével betölteni a nevelés és a gyermek igényei közti szakadékot – jegyzi meg a tanulmányt kommentáló David Dobbs tudományos újságíró Neuron culture nevű blogján.

A hiperaktív, figyelemhiányos tünetegyüttes összetett kórkép, vannak olyan gyermekek, akik valóban gyógyszeres kezelésre szorulnak annak mellékhatásai ellenére is.

Kazai Anita

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés