hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Mérséklik a koronavírus-fertőzés súlyosságát a sztatinok

A sztatinokat szedő populációban 30 százalékkal alacsonyabb volt a koronavírus-fertőzés miatti elhalálozások száma, írja a PharmaOnline.

A University of California San Diego kutatói a PLOS ONE folyóiratban jelentették meg obszervációs vizsgálatuk eredményeit, melyek szerint a sztatinokat szedő populációban 30%-kal alacsonyabb volt a koronavírus-fertőzés miatti elhalálozások száma a hasonló kórérintettségű, hospitalizált betegek körében, írja a PharmaOnline.

A több mint 10 ezer, szív-érrendszeri betegségben vagy magas vérnyomásban szenvedő betegen végzett, számos egyéb szempontot (kórtörténet, szocioökonómiai státusz, kórházi felvétel időpontja, életkor, etnikum, nem stb.) figyelembe vevő felmérés eredményei szerint a kórházi felvételt megelőzően a betegek 42%-a szedett sztatinokat vagy vérnyomáscsökkentőket. Körükben az elhalálozás 30%-kal, a fertőzés súlyos szövődményei 20%-kal voltak alacsonyabbak a kezeletlen csoporthoz képest. A fenti betegségektől mentes, ám mégis sztatinokat szedő részcsoportban is megfigyelték a halálozási arány 16% körüli csökkenését, ám ez a különbség végül nem bizonyult statisztikailag szignifikánsnak.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

(forrás: PharmaOnline )

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink