2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Merkely: A második hullámban kétmillió magyar fertőződhetett meg

A "Semmelweis küldetés” című online előadásában Merkely Béla elmondta: a második hullámban körülbelül kétmillió magyar fertőződhetett meg.

„A Semmelweis Egyetem 250 éves története ebben a speciális pandémiás helyzetben meghatározza azt az irányt, amit az intézmény élén álló  rektornak követnie kell” – fogalmazott a Belgiumi Magyar Tudósklub online eseményének keretében tartott előadása kezdetén Merkely Béla.

„Az egyetemek nemcsak a pandémia elemzésében, de a diagnózis felállításában és a betegek ellátásában is részt vesznek” – hívta fel a figyelmet az egyetem rektora, rámutatva, hogy a pozitív esetek közel 40 százaléka a hazai orvosképzők szűréseinek eredményeiből származnak. Az adatok azt mutatják, hogy a restriktív intézkedések hatásosak voltak, hiszen a járvány jelenleg platón van és a kórházban kezeltek, valamint a lélegeztetőgépen lévők száma sem emelkedik, a 80 év felettiek esetében azonban a kitettség révén nőnek a számok; az elhunytak átlagéletkora Magyarországon 77 év. A rektor kiemelte: azért is tartotta fontosnak a novemberben bevezetett kormányzati korlátozó intézkedéseknek, mert a magyar egészségügy teherbíró képessége 1000 lélegeztetett beteg körül határozható meg, ekkora és ennél nagyobb számú súlyos állapotban lévő beteget hosszú időn keresztül az ellátórendszer nem bír el. Míg a becslések szerint az első hullámban Magyarországon 56 ezer, addig a másodikban akár 2 millió ember is megfertőződhetett, sokan közülük tünet nélkül eshettek át a betegségen. Merkely Béla szerint az országos oltási program előtt szükség van egy második hullám súlyosságát megítélő, az aktuális fertőzöttséget és átfertőzöttséget vizsgáló felmérésre, mely az oltási stratégia kialakításában is fontos szerepet játszhat.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Számos, COVID-fókuszú tudományos együttműködés és publikáció is született – ide tartoznak a vírus tulajdonságait és terápiás lehetőségeit vizsgáló tanulmányok vagy az olyan vívmányok, mint a koronavírus-specifikus lélegeztetőgép, melyet az egyetem orvosszakmai vezetésével fejlesztettek ki. A betegellátás során eddig 1400 koronavírusos fekvőbeteget és 15 000 járóbeteget kezeltek az egyetemi klinikákon, a járványra pedig azonnali intézkedéseket hozva, gyorsan reagált az intézmény: a munkavállalók és hallgatók részére etikai irányelvek kerültek kidolgozásra; a gyógyultakat vérplazmadonációra hívták; a környező országok esetszámainak növekedése idején pedig júliusban elrendelték a külföldről hazatérő alkalmazottak kötelező és ingyenes PCR-szűrését. A hallgatók a kezdetektől részt vettek a vírus elleni harcban, az egyetemi szűrőpontokon való szerepvállalásuk mellett az Országos Mentőszolgálat mintavételezéseit is segítik, valamint önkéntes módon több mint 150 diák vett részt a Szlovákiában zajló szűréseken is.

Májusra jobb lehet a helyzet

Ha nem lennének szigorítások, meredeken emelkedne a fertőzöttek száma, ezzel párhuzamosan az orvosi, kórházi kezelést igénylőké is radikálisan nőne. Ezt már az M1 aktuális csatornán mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön este.

Merkely Béla hozzátette: a Semmelweis Egyetemen már több beteget kezelnek, mint a tavaly novemberi csúcs idején, és a súlyos esetek számában országos szinten is 95 százalékra közelítették meg a novemberi csúcsot. Viszonylag rövid időn belül ezek a számok még jelentősebben emelkednének, és adott esetben a kórházi ellátás színvonalát is befolyásolnák, "ha nem lépnénk időben a szigorítás felé".

Arra a kérdésre, hogy a szigorítások mennyire rövidíthetik le a harmadik hullámot, azt mondta: a koronavírus-járvány harmadik hulláma korábban érte el Írországot, Nagy-Britanniát és Portugáliát, és ezekben az országokban a szigorítások után körülbelül egy hónappal az esetszámok jelentősen csökkentek.

A szakember szerint a szigorításokkal az új esetek száma csökken majd, ennek látványos hatása két hét múlva lesz érezhető. Hozzátette: nagyon fontos ugyanakkor, hogy tart a lakosság oltása, mert a járvány leküzdésének leghatékonyabb módja a minél nagyobb arányú oltás. Véleménye szerint május közepén már "lényegesen jobb lesz a helyzet", és lehetőség lesz a szigorítások lépcsőzetes csökkentésére.

Merkely Bélát kérdezték az oltási hajlandóságról is, ezzel kapcsolatban elmondta, folyamatos javulást lát, most már a lakosság nagyobbik része szeretné az oltást, és világosan látják, hogy az a legjobb oltás, amellyel már beoltották őket, mert az már hat és két hét múlva kimutatható védettséget ad.

A szakember szerint sokat tudnak ártani a vakcinák hatásosságát megkérdőjelező vélemények, mert a lakosság egy része ennek hatására elbizonytalanodhat.

Merkely Béla arról is beszélt: jelentős előny a második hullámhoz képest, hogy most az orvosok és szakdolgozók be vannak oltva, a Semmelweis Egyetemen öt pozitív koronavírus-eset van az 5800 orvos és szakdolgozó között, vagyis - mint mondta - "a humánerőforráson nem fog múlni a betegek ellátása".

(forrás: Semmelweis Egyetem, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés