2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Melyik Covid-vakcina a leghatékonyabb?

Jelenleg nincs olyan módszer, amellyel a Covid-oltások hatékonysága megalapozottan összevethető lenne, írja a Növekedés.hu.

Amikor valaki megkapja valamelyik koronavírus ellenes oltást, először is ki kell alakulnia nála immunválasznak a vírussal szemben. Ha ez meg is történik, még millió dologtól függ, hogy ha élesben találkozik majd a kórokozóval, akkor megbetegszik-e – hangsúlyozták szakértők egy vasárnap esti webináriumon a Növekedés.hu szerint.

A kormány órákkal korábban hozta nyilvánosságra az oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat. A bejegyzéshez csatolt képen a második oltás utáni adatok láthatók: a Pfizer-BioNTech-vakcinával történő oltások után 3048-an, a Sinopharm-vakcina után 1744-en, az AstraZeneca-vakcina után 613-an, a Szputnyik vakcina után 201-en, a Moderna-vakcina után pedig 108-an betegedtek meg.

A Pfizer-BioNTech-vakcinával történő oltások után 175-en, a Sinopharm-vakcina után 78-an, a Moderna-vakcina után 12-en, az AstraZeneca-vakcina után hatan, a Szputnyik oltóanyag után pedig ketten haltak meg, derült ki a táblázatból.

A szakértők szerint ugyanakkor nincs olyan módszer, amellyel a Covid-oltások hatékonysága megalapozottan összevethető lenne. Egyáltalán nem mindegy, hogy a beoltott egyén milyen korú, vannak-e és ha igen, milyen betegségei, mennyire kitett a vírusnak (például egészségügyi dolgozó-e, aki rendszeresen érintkezik koronavírusos betegekkel), betartja-e a járványvédelmi intézkedéseket, mint ahogyan az sem, hogy milyen erős éppen a járvány, vannak-e új mutációk.

Mint Kemenesi Gábor pécsi virológus fogalmazott: nem hóbortból nem mutatnak rá a hozzáértők egyik vakcinára sem, mint a legjobbra, mert „egymillió dolog befolyásolja, melyik hogyan muzsikál a való életben”.

(forrás: Növekedés.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés