hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Méltatlanul ritkán alkalmazott kötszerek

Kívánatos környezet

Ismerjük-e eléggé a nedves kötözések fortélyait? Kötve hiszem. A prospektusok ritkán térnek ki a fontos részletekre, használható, a ma kötszereit is magyarázó kézikönyvvel pedig még nem találkoztam. A tájékozódást a támogatási lista besorolási hibái is nehezítik.

A nyitott sebkezelés során – ellentétben a varratokkal egyesített sebek vagy az elhalt lábujjak terápiájával – nem szabad a seb kiszárítására törekednünk, mert károkat szenvedhet a sebgyógyulás fiziológiás folyamata. Az öreg sebészek még ismerik a kifejezést, miszerint a fertőzött gócban jó, ha jelen van a „pus bonum et laudabile”. Hasonlóképpen kívánatos a sebgyógyulás reparációs folyamatában a nedves környezet. A gélek és géles kötszerek, amelyek kifejezetten a kiszáradás ellen igyekeznek védeni a nyitott sebet, mégsem tartoznak rutin eszközeink közé. Pedig jócskán vannak kiváló anyagok, csakhogy a bő kínálat kockázattal is jár. Sokszor eszembe jut apám bölcs orvosi tanácsa: „Inkább kevés szerrel gyógyíts fiam, de azt ismerd jól!”

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. MECSEKY LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés