hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Mekkorák a kártérítési összegek a bíróságok gyakorlatában?

Az orvosi műhibaperekről, rekordkártérítésekről, büntetőjogi felelősségről az Index kérdezte dr. Varga-Orvos Zoltán orvos-ügyvédet, egészségügyi szakjogászt.

„Az orvosi műhibaperek a legnehezebb ügyszakok közé tartoznak, amelyek speciális ügyek” – hangsúlyozta dr. Varga-Orvos Zoltán orvos-ügyvéd, aki szerint az orvosi műhibaperek kimenetele sok esetben nüanszokon múlik. A három tipikus orvosi műhiba a diagnosztikus tévedés, a tájékoztatási hiba és a kezelési hiba, de az egészségügyi szolgáltató terhére esik a személyi-tárgyi feltételek biztosításának hiánya vagy a szervezési hiba is – mondta el a lapnak az egészségügyi szakjogász.

Tájékoztatása szerint a polgári, azaz a kártérítésre irányuló, orvosi műhibaperek egyszerűbb esetben két-három évig, bonyolultabb esetben három-öt évig tartanak. A kártérítést igénylők elsősorban peren kívül szeretnének megegyezni, de egyezségre leginkább 15 millió forintig van lehetőség (havi járadékfizetés nélkül), amelynek hátterében az áll, hogy ilyen esetben az egészségügyi szolgáltatók helyett a kártérítés nagy részét a felelősségbiztosító fizeti. Az egyezséghez a kártérítést igénylő személyen és az egészségügyi szolgáltatón kívül tipikusan a biztosító hozzájárulása is szükséges, ez az egyezségkötést szerinte megnehezíti, a folyamatot elnyújtja.

2007 óta nagyságrendileg harminc klasszikus orvosi műhiba miatti büntetőeljárás ért bírósági szakba, azaz született az ügyben első-, másod-, ritkán harmadfokú és felülvizsgálati körülbelül 80 ítélet. Varga-Orvos Zoltán kiemelte, hogy a jogszabályok nem tartalmaznak kártérítési (sérelemdíj) összegeket, azonban kialakult egy jól követhető, az egészségkárosodás mértékéhez igazodó ítélkezési gyakorlat. Minden eset egyedi, de a sérelemdíj összegének nagyságrendje jó közelítéssel becsülhető.

  Egészségkárosodás

 

Kártérítés
Agykárosodás (oxigénhiány)  120 millió forint
Down-szindróma   80 millió forint
Szélütés (stroke)   30 millió forint
 Halál  100 millió forint
Lábszártörés   20 millió forint
Térdmerevítés   25 millió forint
Amputáció, bénulás   40 millió forint
Impotencia   15 millió forint
Inkontinencia   30 millió forint
Here elvesztése     5 millió forint
Vese elvesztése   20 millió forint

(Rekord kártérítési összegek a bíróságok gyakorlatában, forrás: vargaorvos.hu)

A halálesettel járó ügyekben a bíróság a közeli hozzátartozóknak személyenként kb. 3-10 millió forint sérelemdíjat ítél meg. ,,A pontos összeg elsősorban az elhunyt és a hozzátartozó életkorától, rokoni kapcsolatának fokától, annak közelségétől függ. Összegemelő hatású, ha az életben maradt hozzátartozónál elhúzódó gyászreakció mutatható ki, pszichológiai/pszichiátriai kezelés áll fent. Az utóbbi idők lényeges jogi változása, hogy a fejlődési rendellenességgel kapcsolatos ügyekben a létfenntartás költségét a bíróság már nem ítéli meg. A bírósági gyakorlat a 2022–2023-as év magas inflációját beépítette a sérelemdíjösszegekbe, így azok az utóbbi időben megemelkedtek.

A teljes információ

Sergei Tokmakov, Esq. https://Terms.Law képe a Pixabay-en
Sergei Tokmakov, Esq. https://Terms.Law képe a Pixabay-en

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink