hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Megtalálta a kulcsot a tudomány a rákhoz

A kemoterápia elérte a határait, nem fejlődik tovább. Az  immunterápia segítségével viszont fel lehet számolni a daganatot. Tímár József rákkutató, a Semmelweis Egyetem professzora válaszolt a 24.hu kérdéseire.

Sokan úgy tartják, hogy a rák nagyrészt örökletes betegség, valamiféle genetikai fátum.

Pedig csupán tíz, legfeljebb tizenöt százalékban okolható érte az öröklődés. És olyankor sem a rákot örököljük, legfeljebb azt a hajlamot, hogy milyen típusú genetikai hibák halmozódhatnak, vagyis a rendszer melyik eleme sérülékeny.

De a rák végül is genetikai eredetű, nem?

Igen, amennyiben génhibák miatt jön létre, ám ezeket a hibákat az életünk során szerezzük. A folyamat elkezdődhet akár az anyaméhben is, hiszen a magzat az édesanyja életmódját éli.

Az egészséges életmóddal tudjuk leginkább felvenni a harcot a rák ellen?

Az egészséges életmód sokat segít, de nem változtatja meg a környezetünket. A városok légszennyezettségi mutatói nem javulnak attól, ha nem dohányzunk, eleget mozgunk, jól alszunk és egészségesen táplálkozunk. És nem a „szálló por koncentrációjáról” beszélek, hanem a levegőben levő kémiai anyagokról, kipufogógázokról és égéstermékekről. Ott vannak a rákkeltő vegyi anyagok az élelmiszereinkben is, az ipari múltunkból itt maradt, akár a talajban felhalmozódott szerves anyagok révén. A füstöléssel vagy használt olajban való sütéssel szintén sok karcinogén anyagot juttatunk a táplálékunkba.

Persze, fontos, hogy ne dohányozzunk, de nem tudunk annyira jól élni, hogy ne történjenek a szervezetünkben genetikai mutációk, és ezek valószínűsége az életkor előrehaladtával fokozódik. Ha elérnénk a 120 évet, amire kalibrálva vagyunk, szinte biztos, hogy mindannyiunkban kialakulna valamilyen daganatos betegség.

Tehát az a mondás, hogy „a rák megelőzhető”, túlságosan leegyszerűsített tétel. Az onkológiai gyógyításra valószínűleg mindig szükség lesz.

Rendszeresen hallunk arról, hogy karnyújtásra vagyunk a rákot végleg legyőző csodaszertől. Tényleg?

A rák kezelésében vannak sikertörténetek és sikertelenségtörténetek. Az emlőrák kezelése sikertörténet. A prosztata is, az esetek nagy részében. A tüdőrák vagy a korábban kezelhetetlennek hitt melanoma (pigmentált bőrdaganat, bőrrák) kezelésében is óriási fejlődés történt. De például a hasnyálmirigyrák még mindig óriási probléma, e téren sem a sebészet, sem a kemoterápia nem tudott előrelépést hozni.

Viszont új szemlélet terjed, miszerint nem az a jó módszer, ha műtéti úton eltávolítják a daganatot és kemoterápiát adnak, hanem ha abban segítik a beteget, hogy együtt éljen a tumorral.

A korai műtéti eltávolítás kemoterápiával kombinálva még mindig a leghatékonyabb, de a betegségek genetikai tulajdonságaira alapozott, úgynevezett célzott gyógyszeres terápia valóban egy másik, ígéretes irány. A különböző daganatokban különböző mértékű genetikai eltérések vagy – nevezzük így – hibák találhatók, és némely ilyen eltérést nagyon jó gyógyszerterápiás célpontként lehet használni. A célzott gyógyszerek csak a mutáns sejtet pusztítják, a daganatot nem engedik növekedni.

A teljes interjú

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink