hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Mégsem sietnek a szakrendelők államosításával

Nem államosítják egyik pillanatról a másikra a szakrendelőket; a jövő év elejétől „ráncfelvarrással” igazítanak a szakrendelések finanszírozásán is, írja a Népszava.

Pénz és mozgástér híján személyes varázsával igyekezett megnyerni a közönséget – a hallgatóság tagjai közül többen is így értékelték a Népszavának Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség éves konferenciájának zárónapi fellépését. Mint mondták, 90 perces „talk-show-jával” lényegében próbálta elfeledtetni a teremben ülőkkel a konferencia előző két napján hosszan sorolt gondokat, többek között a szakrendelők beígért államosítását, a végeláthatatlan hosszúságúra nyúlt betegfogadási listákat vagy épp az energiaválságot.

„Megkaptam a javaslataitokat, nagyjából a jelzettek 80 százaléka mellett pipa van” – indította a beszélgetést a majd a kormány elé kerülő, még nem nyilvános szakmai programjára utalva Takács Péter, aki igyekezett megnyugtatni a két nappal korábban még komoly feszültséget keltő témákban a hallgatóságát. Így – szerinte – nem államosítják egyik pillanatról a másikra a szakrendelőket, ellenben a jövő év elejétől „ráncfelvarrással” igazítanak nem csak a kórházak, hanem a szakrendelések finanszírozásán is.

A politikus beszélt arról, hogy már készül az e-térben az országosan egységes időpontfoglaló rendszer, amellyel a beteg egy tajszámmal egy vizsgálatra, csak egyetlen helyre tud majd bejelentkezni. Ha ez elkészül, megszűnhetnek a fantomelőjegyzések, azaz a helyzet, amikor valaki azért „stoppol” több szakrendelőben is időpontot, hogy valahol biztosan sorra kerüljön. Miután azonban a végén csak egy helyen veszi igénybe a szolgáltatást, a többi helyen elveszi a foglalható időpontokat mások elől.

Az államtitkár a konferencián megerősítette mindazt, amit a MedicalOnline már két héttel korábban megírt: bár a szakrendelők államosításának ötlete az övé, ez ügyben „egy kicsit hűteném a kedélyeket. Nem tartunk ott, hogy január elsejétől minden szakrendelő állami tulajdonba kerül. Most csak annyi történik, hogy szakemberekből álló csoport vizsgálja az önkormányzati szakrendelők építészeti, műszaki állapotát, a betegforgalmát, a kapacitás kihasználtságát, a közreműködői, közbeszerzési szerződéseket.” Ha ezekből nem az derül ki, hogy jó ötlet az államosítás, akkor nem fogja erőltetni.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink