Mégsem csökkenti a zöld tea a mellrák kialakulásának kockázatát
A korábbi feltételezésekkel ellentétben a zöld tea nagy mennyiségben történő fogyasztása csak kis mértékben segít csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát - derült ki a Nemzeti Rákközpont jelentéséből.
"Mivel a kockázati arány szempontjából csak nagyon kis különbséget találtunk a kevés, illetve a naponta akár tíz csészényi zöld teát is elfogyasztó nők között, ezért "úgy véljük, hogy annak nincsen mellrákmegelőző hatása" - mondta Ivaszaki Motoki, a központ Járványtani és Megelőzési Részlegének vezetője. A szakemberek beszámolója szerint a korábbi, állatokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy a zöld teában található katekin és más polifenolok valószínűleg segíthetnek a mellrák megelőzésében, azonban a járványtani tanulmányok változó eredményeket hoztak.
A központ 1990 és 1993 között indult hosszútávú kutatása során összesen 14 éven keresztül követett nyomon 54 ezer nőt, akik az ország kilenc különböző prefektusában éltek. A 40 és 69 éves kor közötti résztvevők közül 581 nőnél fejlődött ki mellrák a megfigyelés végéig. A felmérést követően a szakemberek hat csoportba osztották az alanyokat aszerint, hogy azok milyen gyakran - kevesebbszer, mint heti egy vagy naponta több mint öt alkalommal - fogyasztottak zöld teát.
Az eredmények nem mutattak egyértelmű összefüggést a zöld tea fogyasztásának gyakorisága és a mellrák kialakulásának kockázata között. Még azoknál a nőknél sem volt kimutatható kapcsolat, akik rendszeresen, vagyis naponta 7-9, vagy akár tíz csészényit is megittak kedvenc teájukból. A jelentés szerint a tealevelek minősége - legyen az közepes, vagy egészen olcsó - sem befolyásolja a forró ital mellrák elleni jótékony hatását.