hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Meglepően rövid ideig hat a szamárköhögés elleni oltás

A Clinical Infectious Diseases című szaklapban megjelent tanulmány szerint a Bordetella pertussis elleni vakcina hatása három évvel a beadása után jelentősen csökkeni kezd.

Dr. David Witt és munkatársai, az Egyesült államokbeli Kaiser Permanente Medical Center járványügyi és gyermekgyógyász szakemberei egy 2010-es szamárköhögés-járvány kapcsán vizsgálták meg, hogy meddig tart a jelenleg használatos, acelluláris oltóanyag hatása. A járvány során ugyanis sok olyan gyermek is megbetegedett, aki korábban az összes szamárköhögés elleni oltást időben megkapta.

Meglepően rövid ideig hat a szamárköhögés elleni oltás

 

A járvány 8 hónapja alatt (2010 márciusa és októbere között) 171 pertussis-megbetegedés fordult elő, ezek közül 132 eset gyermekekben. A megbetegedés különösen a 8-12 évesek között volt gyakori, és a 12 éveseknél tetőzött. A 8-12 évesek között ugyanolyan arányban kapták meg a betegséget az összes szamárköhögés elleni oltást megkapott és a beoltatlan gyermekek.

Az (amerikai) kisgyermekek 4-6 éves korukban kapnak utoljára pertussis-emlékeztető oltást (majd 13 éves korukban újra), és mint David Witt a Reutersnek elmondta, eredményeik szerint a jelenleg használatos acelluláris oltás hatása három év múlva már nem érvényesül. Az oltóanyag hatásossága a 2-7 éves korosztályban 41%, a 8-12 éveseknél 24%, a 13-18 éveseknél 79%.

A szamárköhögés elleni oltást gyártó egyik vállalat, a GSK szóvivője a Reutersnek elmondta: a cég sosem vizsgálta, hogy meddig tart a 4-6 éves korban beadott oltás hatásossága.

A magyar helyzettel kapcsolatban, mint korábban dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője a Medical Tribune-nek nyilatkozta, érdemes megjegyezni, hogy nálunk a 11 évesek kapják meg az emlékeztető (acelluláris) oltást.

Azonban az amerikai vizsgálat fényében most kiderült, hogy ennek hatása mégsem tart felnőtt korig, és a korábbi remények ellenére nem védi a gyermeket szülőket, akik így nem fogják teljes védelemben világra hozni gyermeküket. Azaz még nagyobb hangsúlyt kap az OTH ajánlása.

Ha egy nő szeronegatív, akkor gyerekvállalás előtt ajánlják az oltást. Hasonló esetben kismamáknak is kívánatos a szülés után minél előbb beoltatniuk magukat. Ekkor az egész családot meg kell vizsgálni, és amennyiben szükséges, a többi családtagot is be kell oltani.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés