hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Megkezdődhet Budapest egészségügyi rendszerének átalakítása

Amenniyben a képviselők jövő szerdán megszavazzák Szentes Tamás előterjesztését, a szerkezet-átalakítási koncepció kidolgozásával megkezdődhet Budapest egészségügyi rendszerének átalakítása.

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes előterjesztése a 12 egészségügyi intézmény integrációjához szükséges előzetes koncepcionális döntéseket tartalmazza. Indoklásában kifejtette, hogy több, korábban állami feladat került fővárosi önkormányzati intézményekhez, a rendszerben korábban is jelen lévő problémák nem enyhültek, hanem súlyosbodtak.

Ezek között említi a stratégia hiányát, az alulfinanszírozottságot, a növekvő hitelállományt, a nem a szükségletekhez igazodó kapacitásokat, a párhuzamosságokat és a drágán fenntartható, elöregedett ingatlanokat.

A cél az előterjesztés szövege szerint az, hogy az egészségügyi intézmények működése, hatékonysága javuljon, fejlesztésük szervezettebb legyen, de továbbra is magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtsanak. Első lépésként az intézmények gazdasági és humánerőforrásának felülvizsgálatával és integrálásával, majd a főváros új orvosszakmai koncepciójának kidolgozásával olyan fővárosi egészségügyi rendszer alakulhat ki, amely biztonságos és magas színvonalú betegellátást biztosíthat - olvasható Szentes Tamás előterjesztésében.

A főváros egészségügyi ellátórendszeréről azt írja: az önkormányzat fenntartásában jelenleg 12 egészségügyi intézmény működik, 11 kórház és a Központi Stomatológiai Intézet. A kórházak között található több olyan, amely a legmagasabb szintű ellátást képes nyújtani, illetve van szakkórház, gyermekkórház. A lakosság ellátásában a Fővárosi Önkormányzat 2010-ben 10.729 kórházi ággyal vett részt, ezzel a fekvőbeteg- ellátó kapacitással a főváros intézményei évente több mint 370 ezer esetet látnak el. A járóbeteg-szakellátást területén közel 6 millió esetet látnak el évente, fogászati alap- és speciális ellátás 2.569 órában működik.

Az egészségügyi intézmények 2010. december 31-i tartozásállománya 6,5 milliárd forint, az adósságállomány alakulása alapján a Károlyi Sándor Kórház, a Heim Pál Gyermekkórház, a Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központ, valamint a Központi Stomatológiai Intézet súlyos pénzügyi helyzetűnek minősíthető. A finanszírozás átfogó rendezése nélkül eladósodásuk tovább folytatódik, működésképtelenné válnak - mutat rá.

A képviselők az előterjesztéshez kapcsolódóan arról szavaznak, felkérik-e Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármestert, hogy dolgozza ki a fővárosi tulajdonú egészségügyi intézmények egységes informatikai, kontrolling-, humánpolitikai és gazdálkodási integrációja feltételeinek megvalósítási tervezetét, a kormányzati döntéstől függően.

A közgyűlés egészségpolitika bizottsága március 21-i ülésén támogatta a koncepció kidolgozását. Szentes Tamás ágazati főpolgármester-helyettes javaslatának célja a fővárosi kórházak integrációja, így nem azonos az egészségügyi intézmények "állami gondoskodás" alá vételének szándékával, amelyet Tarlós István főpolgármester és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár jelentett be még február elején.

A bizottság ülésén Szentes Tamás befogadta Havas Szófia szocialista egészségpolitikus ezzel kapcsolatos módosító javaslatát, amely szerint az integrációs törekvések felülírásához "kormányzati döntés, illetve az ahhoz szükséges törvényi módosítások megszületése" is szükséges.

Tarlós István február 2-i, Szócska Miklóssal közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, egységesen "állami gondozás alá kell venni" a fővárosi kórházakat. A főpolgármester akkor azzal érvelt a kórházak állami gondoskodásba vétele mellett, hogy az egészségügy jelenlegi kettős, állami és önkormányzati finanszírozása mérhetetlenül káros.

Tarlós István akkor úgy fogalmazott: azt szeretné, ha a források és a struktúra úgy koncentrálódna Budapesten, hogy javuljon az egészségügyi ellátás.

(forrás: MedicalOnline, MTI)
hirdetés

Könyveink