hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megint változnak a gyógyszer felírási-kiváltási szabályok

Fellélegezhetnek a krónikus betegek, az orvosok ismét rendelhetnek egy recepten, kötelező kiváltási dátum megjelölése nélkül három hónapra elegendő gyógyszeradagot. Az opiát tartalmú erős fájdalomcsillapítók neve pedig a jövőben nem kábítószer, hanem fokozottan ellenőrzött szer.

Nemigen vált be a tavaly márciusban bevezetett gyógyszerfelírási rendszer, amelynek értelmében ugyan felírhattak az orvosok három havi gyógyszeradagot, ám ezeket kizárólag külön vényen rendelhették, pontosan meghatározva, hogy mely időszakra – nagyjából egy hónapra – szól a felírás. A MedicalOnline információja szerint a július elsejétől életbe lépő módosítás nagyjából visszaállítja a korábbi rendszert, vagyis az orvosok akár egyetlen vényen is rendelhetnek három havi gyógyszeradagot krónikus betegeiknek, s ezen a recepten már nem kell szerepeltetni a havi bontás időpontjait. A drága medicinák esetében azonban nem lépnek vissza, bár azt nem tudni pontosan, hogy az érintett készítményeknél a tavaly márciusi rendszer marad-e életben – három recept, időpont megjelölésekkel -, vagy havi rendelésre kell átállni. Egyelőre ráadásul azt sem tudni, hogy milyen értékhatártól számít majd drágának egy-egy gyógyszer.

Mivel ettől kezdve a gyógyszer kiváltásának korlátját kizárólag a recept érvényességi ideje határozza meg, módosítanák ezt is, bár azt nemigen tudni, hogy a jelenlegi 90 nap illetve a tervbe vett három hónap között mi a lényegi különbség. Ugyancsak a vényeket érinti a receptek tartalmi elemeinek módosítása. Erre egyébként azért van szükség, mert míg Magyarországon kizárólag a 12 éven aluli gyermekek kezelésére szolgáló gyógyszerek receptjein kell feltüntetni az érintett teljes – év, hónap, nap – születési dátumát, az ennél idősebbek esetében pedig elegendő a születési év, az uniós országok többségében teljes dátumot kérnek. Igaz, nem mindenhol, ám annak érdekében, hogy az itthon kiállított receptet a hiányos születési évszám miatt ne dobják vissza uniós patikákban, teljes születési dátumot kell írni. Ez egyébként összefügg a határon átnyúló egészségügyi ellátások ősztől érvényes új rendszerével.

Úgy tűnik, meghallgatásra talál a gyógyszerészek azon kérése, hogy módosítsák a patikák működtetéséhez szükséges személyi feltételekről szóló, még 2011 nyarán elfogadott rendelkezést, amely egyébként csak 2013 szeptember elsejével lépne életbe. A hatásvizsgálatok ugyanis azt mutatták, hogy a gyógyszertárak majd 40 százaléka – 926 egység – képtelen eleget tenni a szigorú személyi feltételeknek. A tervbe vett módosítás – amelyet a Magyar Gyógyszerész Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége és a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége egyaránt kezdeményezett – több könnyítést tartalmazna.

Így például helyettesíthető lenne a gyógyszerész, az expediáló valamint a gyógyszertári szakasszisztens. Igaz, csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottak éves munkaóráinak 30 százaléka erejéig, miközben a helyettesítésről a patika vezetőjének nyilvántartást kellene vezetnie. A gyógyszerészi gondozáshoz egyelőre nem kell külön gyógyszerészt alkalmazni, s enyhítették a vénydarabszámhoz kötött – egy patikus 2000 recept – szakember igényt is, 3000 receptenként kell új gyógyszerészt vagy expediáló szakasszisztenst foglalkoztatni. Ugyanakkor eltörölnék azt is, hogy milyen arányban kell egy-egy gyógyszertárban patikust-szakasszisztesnt-asszisztenst foglalkoztatni.

A fenti módosítások eredményeként mindössze a patikák alig 5 százaléka nem felelne meg az előírásoknak. Ugyanakkor kötelezővé tennék, hogy a fiókgyógyszertárak is rendelkezzenek internetes kapcsolattal, s külön e-mail címmel. Ami ez utóbbit illeti, a jövőben az e-mail cím változását be kellene jelenteni az Országos Tisztiorvosi Hivatalnak. Ez azért fontos, hogy például egy rapid közegészségügyi rendelkezés minden egyes patikába gyorsan eljuthasson. Azt is lehetővé tennék, hogy a patikákban ismét megjelenhessenek a gluténmentes készítmények, amelyeket egyébként betiltásukig, 2011 augusztusáig már árusítottak a gyógyszerészek.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink