hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Meghúzzák a nadrágszíjat

Átalakul a gyógyszer-támogatási rendszer

Az év közepétől a háziorvosoknak még jobban oda kell figyelniük, mit írnak a receptre. A kormány ugyanis ismét megszorító intézkedésekre kényszerül, hogy a gyógyszerkiadásokat valamelyest korlátozza, és hogy az ígéreteit be tudja tartani.

Az év végére akár 15-20 milliárd forinttal is meghaladhatja a tervezett 217 milliárd forintot az egészségbiztosító idei gyógyszerkiadása. Ez önmagában sem kevés. Csakhogy a kormány ígéretet tett arra, hogy egy úgynevezett gyógyszercsekkel ingyenessé teszi a szív- és érrendszeri betegségek kezelését szolgáló medicinákat, térítésmentesek lesznek a csontritkulás gyógyszerei, azonkívül bővülni fog a közgyógyellátási lista. Mindennek tetejébe a gyógyszergyártók ragaszkodnak ahhoz a megállapodáshoz, amit még az előző kormánnyal kötöttek meg, miszerint az év közepétől mintegy 3,4 százalékkal megemelik támogatott orvosságaik árát.

A kormánynak tehát egyáltalán nincs könnyű dolga, ha uralni akarja a helyzetet. Ha nem lép, nem tudják betartani a kormányzati ígéreteket, nem lesz meg a fedezete sem a tb-támogatás növekvő kiáramlásának, sem a további új gyógyszerek befogadásának, nem is beszélve az áremeléshez szükséges finanszírozási többletről.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés