2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Meghalt George Udvarhelyi magyar származású idegsebész

90 éves korában elhunyt a magyar származású, Baltimore-ban nagy tiszteletnek örvendő, híres idegsebész, George B. Udvarhelyi - írja a The Baltimore Sun-ra hivatkozva az Origo.

Udvarhelyi a második világháború után hagyta el Magyarországot, előtte Raoul Wallenbergnek segített a zsidók megmentésében, utána pedig Eva Perón, az argentin diktátor feleségének orvosa volt. Diákjai és orvos barátai kifogástalan, művelt úriemberként emlékeznek rá.

A nemzetközileg ismert orvos, aki a baltimore-i Johns Hopkins orvosi iskolában dolgozott, egy nyaktörés során kialakult komplikációk miatt halt meg.

Udvarhelyi Budapesten született és nőtt fel, az apja klasszika-filológus, az anyja pedig belgyógyász volt. A Szent István Gimnáziumban végzett, és miután 1944-ben orvosi diplomát szerzett, a budapesti orvosi egyetem neurológiai klinikáján kezdett dolgozni. 1946-ban menekült el az országból és előbb egy bécsi, majd egy berni kórházban dolgozott, azután Genován keresztül elhagyta Európát, és Argentinába utazott, ahol rezidensként dolgozott.

Feleségével, a londoni Globe Színház egykori fejlesztési igazgatójával 53 éven át élt együtt. Az asszony 2009-ben hunyt el. Egy fia, két lánya és tíz unokája van, bátyja, Udvarhelyi Gusztáv Budapesten él.

A teljes cikket az Origon olvashatja!

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink