hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Meghalni nem is olyan egyszerű

A parlamenti pártok a lelkük mélyén reménykednek, hogy nem jön össze elég aláírás, és így kudarcba fullad az eutanáziáról szóló népi kezdeményezés – írja a Népszabadság.

Ebben az esetben ugyanis a parlamentnek nem kell napirendjére vennie a témát, és a frakcióknak sem kell egyértelműen állást foglalniuk arról, legyen-e mód Magyarországon a jövőben arra, hogy „a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek” – magyarázza a lap.

Bár sok jele van annak, hogy Magyarországon az életvégi döntések lehetőségei rendezetlenek, a pártok ma még felkészületlenek az állásfoglalásra e kényes vitában. A Népszabadság körkérdésére, hogy miként viszonyulnak az aktív eutanázia kérdéséhez, van-e kiérlelt politikai álláspontjuk, a KDNP egyértelmű elutasítása volt a legkarakteresebb, míg a Fidesz-frakció sajtóosztálya volt a legszűkszavúbb. Az ő válaszuk: ha összegyűlik a szükséges 50 ezer aláírás, a parlament a napirendjére tűzi a kérdést. A többiek pedig még alakítják a maguk álláspontját.

A Népszabadság egy másik cikkében orvosetikai szempontból mutatja be a problémát, amelynek szemléltető példáját Kovács József, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének bioetikusa szolgáltatja, így:

Egy gyúlékony anyagot szállító kamion felborult és kigyulladt, a jármű vezetője a lángoló pilótafülkében rekedt. Kiszabadítani nem lehetett, az elviselhetetlen fájdalmakat átélő, égő sofőr könyörgött a tömegben meglátott rendőrnek, lője agyon. Mit tenne a rendőr helyében? Meghúzná a ravaszt? – idézi meg a lap a potenciális beavatkozó szemszögét.

(forrás: Népszabadság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés