hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Svéd: Megerősödve is kijöhet a MOK ebből a helyzetből

Ha beindul a lejárató kampány, a kamaránk a lakosságra is szüksége lesz, mondta Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára a 444.hu-nak.

Önöknek most meg kell keresniük egyesével mind a 40-50 ezer kamarai tagot, és meg kell győzniük őket, hogy maradjanak. Nem elég, ha nem lépnek ki, 30 napon belül muszáj jelezniük, hogy maradni akarnak. Mivel fognak érvelni?

Ahhoz, hogy az orvosi szakma olyan értelmiségi csoport maradjon a magyar társadalomban, ami képes hallatni a hangját, kiállni a dolgozók és egy jól működő egészségügy érdekében, szükség van orvosi kamarára. Jelenleg nincs más szervezet, amely hasonlóan fel tudna lépni akár az ápolók béremeléséért, vagy azért, hogy a közellátás ne ürüljön ki, és ne a magánellátás legyen az egyetlen választható opció számos területen.

(...)

Mit gondol, aki kilép, miért fog kilépni?

Akik elhagyják a kamarát, azok többnyire nem szándékosan, hanem egyszerűen azért fogják elhagyni, mert nem követik az eseményeket, és nem jeleznek vissza 30 napon belül a megfelelő módon.

A másik oldalról viszont a kamara tevékenységét figyelő eddigi legnagyobb kritikusainktól is támogató üzeneteket kapunk – a méltatlan támadás alatt álló orvostársadalom összezárni látszik. De akármennyien is maradnak, ezek után kizárólag olyan tagjai lesznek a kamarának, akik biztosan azok akarnak lenni.

 Ez csak jót tesz a megmaradt tagság és a vezetőség legitimitásának, és ha szükséges, akkor képesek leszünk együtt mozdulni, ami a mai egészségügyi körülmények között komoly fegyvertény.
 
Ezek szerint akár egy mostaninál kisebb, de ütőképesebb szervezet is létrejöhet?

Létezik ilyen olvasat. Ennek ellenére szeretnénk továbbra is az összes magyar orvost, fogorvost, egyéb diplomás tagjainkat képviselni. Továbbra sem kívánunk politizálni, nem szeretnénk ellenzéki és kormánypárti orvosi kamarát, mert nincsenek ellenzéki és kormánypárti betegségek. Szeretnénk továbbra is csak a szakmát és a szakmaiságot képviselni. Akkor is, ha jelenleg több fronton próbálnak minket politikai játszmába vonni, és az egyik oldalra tolva hitelteleníteni.

(...)

Önök arra biztatják a kórházi orvosokat, hogy mondják fel az önként vállalt többletmunkáról szóló szerződésüket, ami a kórházi ügyeleteket érinti. Hányan fogják ezt megtenni?

Nem szeretnék jósolni, de sok ezren felmondhatják. Ennek nincs azonnali hatása, hónapokba telik, mire végigmegy a rendszeren. Hangsúlyozni szeretném, továbbra sem dafke akarjuk megakasztani a rendszert, ellenkezőleg, javítani szeretnénk a betegellátást. Továbbra is nyitottak vagyunk a tárgyalásra, és ha teljesítik a nem is túl bonyolult követeléseinket, szívesen elállunk minden nyomásgyakorlástól.

(...)

Látnak még nyomásgyakorlási eszközöket maguk előtt?

Ezzel nagyon előreszaladnánk, új ez a helyzet számunkra. Sok múlik azon, mi minden derül még ki, esetleg hogyan próbálják még jobban ellehetetleníteni a működésünket, és milyen irányba halad az egészségügy átalakítása. Ahhoz, hogy meghatározzuk a saját szerepünket, előbb ki kell derülnie, végeredményben hányan maradtunk a kamarában, és hogyan viszonyulnak az orvosok az egész kérdéshez.

Nem kérdés, hogy át kell-e alakítani az egészségügyet. Át kell, de ehhez pénz, idő és energia kell. A nyomásgyakorlásnak akkor van értelme, ha ezeket el tudjuk érni.

A teljes interjút a 444.hu közli.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink