hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Megállíthatják a HIV terjedését?

Az emberi anyatej egérkísérletekben megakadályozta a HIV szájon át történő továbbadását – közölték amerikai kutatók a PLoS Pathogens című online tudományos folyóiratban.

Az Észak-karolinai Egyetem munkatársai szerint eredményük azt sugallja, hogy lehetséges olyan vegyületet elkülöníteni az anyatejből, amely elpusztítja az AIDS-t okozó HIV-et. A tanulmány szerzői a HealthDay ismeretterjesztő portál által idézett közleményükben rámutatnak arra is, hogy a HIV-fertőzések több mint 15 százaléka gyerekeket érint. Ha nem kapnak kezelést, akkor a vírushordozó csecsemőknek csak mintegy kétharmaduk éri meg első születésnapját és kevesebb mint a felük a kétéves kort.

Miközben sokan úgy vélik, hogy nagy számban okoz HIV-fertőzést, ha a vírust hordozó anya szoptatja csecsemőjét, valójában a legtöbb anyatejes baba nem fertőződik meg így, annak ellenére, hogy ismételten és hosszabb ideig van kitéve a vírusnak – állapították meg a kutatók. Ezt az ellentmondást kívánták megvizsgálni az egyetem kutatói „humanizált” egerekkel végzett állatkísérletekben. A kísérleti modellegerek immunrendszere egy teljes egészében működő emberi immunrendszernek felelt meg, és ugyanolyan módon lehetett megfertőzni a HIV-vel, mint az embert.

Úgy találták, hogy amikor HIV-től mentes nők anyatejébe vírust juttattak, majd ezzel táplálták a kísérleti egereket, azok nem fertőződtek meg. „A tanulmány fontos betekintést nyújt abba az elképesztő képességbe, hogy az anyatej elpusztítja a vírust, és megelőzi annak átadását” – hangsúlyozta J. Victor Garcia vezető szerző. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy kutatásuk a HIV átadását megelőző új módszerhez vezethet. „Annak megértése, hogy miként jut át a HIV a csecsemőkbe és gyerekekbe az anyatej védő hatása ellenére, segíthet bezárni az AIDS terjedésének ezt a fontos kapuját” – tette hozzá Garcia.

Szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy az állatkísérletek eredményei nem feltétlenül ismételhetők meg embereknél is.

(forrás: MTI / MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink