hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Még még még még... Ennyi nem elég!

Újabb javaslatokkal áll Szócska Miklós elé a Magyar Kórházszövetség – erről döntött tegnapi ülésén a szervezet. A várólistaszabályok módosítását, a felesleges és frusztráló adminisztrációs kötelezettségek csökkentését és a felelősségbiztosítás rendszerének megújítását kérik az államtitkártól. A Magyar Kórházszövetség elnöke optimista és reméli: a forrást nem igénylő intézkedések javíthatják a kórházi szektorban dolgozók hangulatát.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke a MedicalOnline kérdésére elmondta: optimizmussal tekintenek a jövő felé, hiszen soha nem érzékelt nyitottságot tapasztaltak az Humán Erőforrások Minisztériuma részéről. Úgy érzik, az, hogy az ágazatért felelős államtitkár, Szócska Miklós azonnal reagált, és megoldást kínált az általuk felvetett gondokra, olyan jel, amely több mint bizakodásra ad okot. A fekvőbetegeket ellátó intézményeket sújtó problémák közül három – a rezidensképzést szabályozó rendelet, a minimumfeltételek előírásait egységesítő jogszabály és az Egészségbiztosítási Felügyelet felszámolása –, úgy tűnik, megoldódik. Az intézmények adósságainak rendezése azonban még várat magára.

egyuttmukodesKészek együttműködni

Annak érdekében, hogy reális, valid adat álljon a tárca rendelkezésére, egy új, június 30-i állapotot tükröző adósságfelmérésre készül a szövetség. Ehhez partnerül hívják az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületét, és egyeztetnek a tárcával is. A szövetség egyetért Szócska Miklós kezdeményezésével, mely szerint a tárca egy új monitoringrendszerrel folyamatosan figyelemmel kísérné az intézmények tartozásállományát. Az elnök szerint tarthatatlan, hogy míg az intézmények kétharmada rendszeresen részt vesz a felméréseikben, a közfeladatokat ellátó, közpénzből gazdálkodó kórházak egy jelentős része nem szolgáltat adatot, csak „tartja a markát”. A Magyar Kórházszövetség elnöke továbbra is úgy látja, 235 milliárd hiányzik a kasszából; az év végéig nagyjából egyhavi finanszírozást, 60 milliárd forintot kell a kormánynak betennie a gyógyító-megelőző kasszába ahhoz, hogy ne váljon működésképtelenné a kórházi szektor. Bár a csúsztatott finanszírozás némi lélegzetvételhez juttatja a kórházakat, az ősz első hónapjaiban muszáj lesz lépnie a kabinetnek.

Töbletforrást nem igénylő kezdeményezések

Mint a kórházszövetség elnöke elmondta, további javaslatokat tesznek Szócska Miklós asztalára, melyek megvalósítása nem igényel többletforrást, ám mindenképpen jelentős mértékben csökkentik a frusztrációt a szektorban. Szeretnék enyhíteni például az adminisztrációs terheket – szívesen eltörölnék azt a Molnár Lajos minisztersége idején született jogszabályt, amely arra kötelezi a kórházakat, hogy elszámolási nyilatkozatot állítsanak ki a betegnek. Úgy vélik, felesleges, mert úgysem valós adatokat tartalmaz a dokumentum. Módosítanák az agyonbonyolított várólistaszabályokat is, és tisztáznák az ápolók kompetenciaszabályait. Ami viszont már pénz kérdése, az a felelősségbiztosítási rendszer, ezért ez alapos előkészítést igényel. Terveik szerint visszatérnének egy már általuk korábban javasolt verzióhoz, úgy gondolja, életképes lenne az a modell, amelyben a szaktárca, az OEP és a Magyar Kórházszövetség egy közös alapot hozna létre, és ebből finanszíroznák a műhibaperekben megítélt kártérítéseket.

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink