hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A 20 centis vízbe is bele lehet fulladni

A vízi balesetek és különösen a vad vizek veszélyeire hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Győrfi Pál szerint a legnagyobb veszélyt továbbra is a bányatavak, illetve a természetes fürdőhelyek jelentik a kiszámíthatatlanságukkal, az alattomos sodrással, örvényekkel. A mentőszolgálat ezért a természetes vizeknél is a kijelölt fürdőhelyeket javasolja, mert ott szakszerű segítség is rendelkezésre áll, ha mégis bekövetkezne a baj.

Emlékeztetett az évek óta hangoztatott alapszabályra: felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe, és a fürdőzők kerüljék az alkoholfogyasztást, hiszen ittas állapotban könnyen vízbe lehet fulladni, illetve rossszul megítélni ugrás előtt a vízmélységet, ami komoly sérülést, bénulást vagy halált is okozhat.

Győrfi Pál kitért a vízből mentés veszélyeire is, mint mondta, erre csak azok vállalkozzanak, akik nagyon jól úsznak vagy van jártasságuk a mentésben. Megjegyezte, sokszor előfordult, hogy a segíteni akaró is vízbe fulladt. Amennyiben valaki a parton nyújt segítséget, ebben az esetben is az általános elsősegélynyújtó szabályok érvényesek. Vagyis, ha a bajba jutott eszméleténél van, az oldalára kell fordítani, ha nincs légzése, akkor az újraélesztést el kell kezdeni és értesíteni kell a mentőszolgálatot.

A szóvivő felhívta a figyelmet a kerti pancsolók, felfújható medencék okozta veszélyekre. Arra figyelmeztetett, hogy kisgyermeket soha nem szabad felnőtt felügyelete nélkül hagyni még a kis vízmélységű medencéknél sem, hiszen 20-30 centiméteres vízmélységnél is bekövetkezhet vízbe fulladás.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink