hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Már otthon is vizsgálható a HIV-fertőzöttség

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) bejelentette: engedélyezte az első recept nélkül kapható HIV tesztet, ami lehetővé teszi, hogy az amerikaiak otthonuk magányában ellenőrizzék, hogy megfertőződtek-e az AIDS-t okozó vírussal.

Ez az első olyan fertőzést kimutató, gyors diagnosztikus teszt, amelynek recept nélküli forgalmazását engedélyezte az FDA. Az OraQuick In-Home HIV Test fantázianevű teszt a humán immundeficiencia vírus 1. és 2. típusa (HIV-1 és a HIV-2) elleni antitesteket mutatja ki.

A tesztkészletet az OraSure Technologies (Betlehem, Pennsylvania) gyártja, és kissé módosított formája egy olyan professzionális tesztnek, amelyet képzett asszisztensek használnak a laboratóriumokban.

Oraquick-useA felhasználónak vattapálcikával mintát kell vennie a szájnyálkahártyáról, majd a pálcikát egy speciális tubusba kell behelyeznie, s 20–40 perc múlva leolvashatja az eredményt.

Tisztában kell lenni azzal, hogy a teszt nem olyan megbízható, mint amit egy képzett egészségügyi szakember végez. A pozitív eredmény nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a felhasználó HIV-vel fertőzött, csak azt, hogy el kell végeztetnie a vizsgálatot egy erre alkalmas laboratóriumban. Hasonlóképpen, a negatív eredmény sem garancia arra, hogy nem áll fenn HIV-fertőzés, különösen akkor, ha a felhasználó az utolsó három hónapban fertőződött meg.

A klinikai vizsgálatok alapján a tesztkészlettel a hamis pozitív eredmények aránya 1/50.000, és a hamis negatívoké 1/12.

Fontos hangsúlyozni, hogy az otthoni tesztkészlet nem arra szolgál, hogy helyettesítse a professzionális vizsgálatot, hanem csak arra, hogy új lehetőséget adjon az embereknek HIV státuszuk ellenőrzésére.

Minden új és egyszerű vizsgálati lehetőség felbecsülhetetlen értékű, mert:

  • az USA-ban kb. 1,1 millió HIV-fertőzött él, és 232.700-an nem tudnak fertőzöttségükről;
  • a fertőzöttségükről nem tudó személyek okozzák az 56.300 új fertőzés 54–70 százalékát;
  • a HIV-pozitív személyek 75 százaléka változtatna kockázatos viselkedésén, ha tudna fertőzöttségéről.

Az OraSure Technologies vevőszolgálata napi 24 órában, a hét minden napján hívható lesz egy ingyenes számon, ahol a HIV-vel és teszttel kapcsolatban a vevők mindenről felvilágosítást kaphatnak, sőt, arról is tájékoztatják őket, hová forduljanak laboratóriumi vizsgálatért.

A cég közölte, hogy októberben kezdik árusítani a tesztkészletet több mint 30.000 boltban, szerte az USA-ban, s addigra egy honlapot is elkészítenek a felhasználók minél jobb tájékoztatása érdekében.

Mindazonáltal online már most is megrendelhető a cégtől a teszt, akár Magyarországra is, ára 34 dollár plusz postaköltség.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés