hirdetés
2024. október. 28., hétfő - Simon, Szimonetta.
hirdetés

 

Már az első tünetek előtt felismerhető a sclerosis multiplex

Egy nemrég publikált kutatás rámutatott, hogy vannak olyan korai jelei a betegségnek, amiket már az első tünetek előtt fel lehet fedezni a betegségre hajlamos emberek szervezetében, írja a Qubit.

A Science Immunology-ban tették közzé a tanulmányt, amelyben 12 egypetéjű ikerpár tagjait vizsgálták meg. Minden testvérpárra igaz volt, hogy az egyiküknél diagnosztizálták az SM-et, míg a másikuknál nem, azonban az ikreknél 1:4-hez az esélye annak, hogy a másik testvér is beteg legyen. A kutatók így az egészséges testvérek immunrendszerét tekintették úgy, mint azokét, akiknél később kialakulhat a betegség.

A kutatás idején a vizsgálatokkal megállapították, hogy az SM-ben nem érintett ikrek között 6-nak volt valamilyen idegrendszeri gyulladása, igaz, ezek még nem okoztak az SM-ben tapasztalható tüneteket, mint a krónikus fáradtság, a látásproblémák, zsibbadás vagy remegés.

A kutatás tanulsága, hogy a betegségre hajlamos szervezetekben, valamint azoknál, akiknél már diagnosztizálták az SM-et megnőtt a citotoxikus T-sejtek aktivitása. A vizsgálatok szerint a tünetek és a betegség előreheladásával növekedett ez az aktivitás, vagyis a citotoxikus T-sejtek alapján nemcsak a kockázatokra, hanem az aktuális állapotra is lehet következtetni. Így a betegség kezelését már jóval azelőtt megkezdhetik az érintetteknél, hogy maradandó idegi károsodás jönne létre, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink