hirdetés
2021. június. 16., szerda - Jusztin.
hirdetés

Magyarország az ayurveda európai hídfője

Van, amiben elsők vagyunk Európában: állami megállapodás rögzíti az együttműködés fontosságát az ayurvedikus gyógyászat területén India és Magyarország között. Kinek kell és mire jó az ayurveda?

Két napos konferenciát szervezett Budapesten az Indiai Ősi Gyógymódok a Magyarországi Egészségügyért Alapítvány és az Indiai Nagykövetség, amelyen a magyar közönség számára bemutatták az ayurveda alapjait és történetét, az ayurveda használati lehetőségeit az egészségmegőrzésben, egyes betegségek kezelésében, a rehabilitációban, az egészséges öregedés segítésében, míg az indiai vendégek megismerhették a magyarországi ayurveda-oktatás helyzetét. Mindkét részről jelen voltak magas rangú hivatalnokok, így az indiai nagykövet, az indiai Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium ayurvedikus medicina államtitkárságának vezetője, a legnevesebb ayurveda egyetemek és gyógyító központok vezetői, magyar részről pedig a Tudományos Akadémia orvosi osztályának vezetője, a Kórházszövetség elnöke, a Debreceni Egyetem rektora, illetve a szervező alapítványt létrehozó Medgyessy Péter ex-kormányfő, valamint az ayurvédában jártas magyar orvosok, pl. Hunyadi János vagy Blaskó György professzorok, Hegyi Gabriella vagy Szalkai Iván.

A konferencián elhangzott, hogy Magyarország a negyedik ország a világon, Európában pedig az első, amely állami keretmegállapodást kötött Indiával, ami külön kiemeli az együttműködés fontosságát az ayurvedikus gyógyászat területén (az ayurveda a 40/1997-es kormányrendelet által vált hivatalosan is elismert és gyakorolható gyógymóddá Magyarországon). A Miskolci és a Debreceni Egyetemen ayurveda-oktatás is van, a remények szerint pedig a közeljövőben megalakul az első ayurvedikus tanszék is, szintén Debrecenben. A budapesti Indiai Nagykövetségen Európában egyedülálló ayurvedikus információs központ és könyvtár áll az érdeklődők rendelkezésére (Ayush Centrum).

 

A legősibb egészségtudományi rendszer

Az ayurveda az élet tudománya: a szó a szankszrit ayusz - élet és vid - tudomány szavakból származik. Rendszerbe foglalja az egészséges élet feltételeit, s ezek változásából vezeti le a megbetegedés folyamatát.A legősibb egységes egészségtudományi és gyógyászati rendszer, tanításai az emberi lét valamennyi területére, dimenziójára és periódusára kiterjednek, azaz komplett életfilozófia, amelynek segítségével megteremthető a fizikai, a lelki és a mentális egyensúly. Mint minden keleti gyógyítási rendszer, az ayurveda is egy komplex világszemléletre támaszkodik: elméleti alapját a szánkhja filozófia adja.

Alapelvei már az i. e. 1200 körül leírt négy tudós könyv (a védák) egyikében, az Atharvavédában elolvashatók. Mai napig változatlanul alkalmazott módszereinek részletes leírása i. e. 600-ra tehető – ez a Charaka Samhita (belgyógyászati kórképek és 1500 gyógynövényfaj leírása, valamint fémek és ásványok gyógyító alkalmazásának bemutatása), illetve a Susruta Samhita (sebészeti ismeretek). Már ekkor kialakultak a szakterületek (belgyógyászat, sebészet, fül-orr-gégészet, szülészet és gyermekgyógyászat, toxikológia, pszichiátria, tisztító és fiatalító gyógymódok, szexológia és szaporodástan). Az ayurvedikus orvoslás tehát igen hosszú ideje gyűjti az élettel kapcsolatos ismereteket, van tehát mit tanulnunk tőle, még akkor is, ha alapelvei perzsa és arab közvetítéssel már régen eljutottak Európába, és meghatározóan befolyásolták a görög gyógyászati rendszert, pl. Hippokratész elveit, és ezzel a római kori és középkori európai gyógyászatot.

 

Ma: 2 milliárd ember használja

Az ayurvedikus tudás buddhista szerzetesek közreműködésével az i.e. 6. századtól kezdve eljutott Tibetbe, Mongóliába, Koreába és Srí Lankára, az i. e. 1. században a kínai gyógyítókhoz (akupunktúra), a 7. században Harun Al Rasid és arab orvosok közvetítésével pedig a muzulmán világba is. Bár a nyugati, allopatikus gyógyászati rendszer jelen van Indiában, a lakosság 80 százalékát ma is ayurvedikus módszerekkel kezelik - 94 orvosegyetemen folyik ayurvedikus orvosképzés, a regisztrált ayurveda-orvosok száma fél millió.

Világszerte 2 milliárd ember használja az ayurvedát, Indiában, Németországban és az USA-ban jelentős tudományos kapacitást fordítanak hatásosságának bizonyítására és hatásmechanizmusának feltárására.

A modern korban már nyomon követhető az ayurveda hazánkban is: az 1897-es Első Magyar Gyógyszerkönyv egy oldalnyi leírásban ismerteti, majd száz évvel később, 1991-ben forgalomba kerülnek Magyarországon az első OGYI-engedélyes ayurvedikus gyógyhatású készítmények.

 

Ayurvedikus orvoslás

Az ayurveda elsősorban a betegségmegelőzést, vagyis az egészségmegőrzést tartja szem előtt, és nagy hangsúlyt fektet a személyre szabott kezelésre, az egyéni adottságokra, különbözőségekre.

Kiválóan alkalmazható azokon a területeken, ahol a modern európai gyógyászat nem tud nagy eredményeket felmutatni, így az egészséges életmód kialakításában, a prevencióban, a krónikus betegek kezelésében, a rehabilitációban, az idősek önellátó képességének a megőrzésében. Sok krónikus, civilizációs, illetve degeneratív kórkép kezelésében használható kiegészítő metodikaként is. Tudományos vizsgálatok igazolják hasznát cukorbetegség, elhízás, neuropathia, keringési zavarok, mozgásszervi betegségek, ízületi panaszok, bénulások, figyelemhiányos hiperaktivitás, tanulási nehézségek, pl. diszlexia, autizmus, nőgyógyászati problémák, teherbeesési nehézségek, vérzészavarok, daganatok, tápcsatorna- és bőrbetegségek, allergia, az idősödéssel kapcsolatos problémák, Parkinson kór, demencia, Alzheimer kór kezelésében, az öregedés lassításában.

Az ayurveda a betegségek egyik fő okának a táplálkozási zavarokat tekinti, ezért a diagnózis felállítása után első lépésben a beteg étkezését állítja be. A terápia következő eleme a méregtelenítés, az olajos masszázs és egyfajta gőzfürdő, valamint gyógynövények alkalmazása, az immunrendszer serkentése. Indiában - szemben az európai 3000-rel - 7000 gyógynövényt tartanak nyilván (az ayurvedikus pharmacopoeia az interneten hozzáférhető).

Egyik gyakran használt és Magyarországon is kapható ayurvedikus készítmény pl. az ashwagandha, a Withania somnifera nevű, Indiában őshonos cserje gyökeréből készülő szer (magyarul a növényt álombogyónak nevezik, a latin somnifera szó pedig elalvást segítőt jelent). Alkaloidjai és szteroid laktonjai étvágy- és anyagcsere-fokozó, nyugtató, stresszoldó hatásúak. A szer nagyobb adagban altatószer. Növeli a szervezet ellenálló-képességét, serkenti a kardiovaszkuláris és az immunrendszert, fertőtlenítő, tumorellenes és gyulladásgátló hatású – használják reumatikus bántalmak enyhítésére. Alkalmazzák a memória javítására, intellektuális revitalizációra öregeknél, valamint az ADHD kezelésében gyermekeknél. Hatékonyságát több tudományos vizsgálattal igazolták, ezek eredményeit többek között a következő áttekintés foglalja össze: Lakshmi-Chandra Mishra és munkatársai, Scientific Basis for the Therapeutic Use of Withania somnifera (Ashwagandha): A Review; Altern Med Rev 2000;5(4) 334-346.

Hatékonyságán túl az ayurveda használata melletti további érv az olcsóság: alkalmazásának költségei mindössze a nyugati gyógyítás költségeinek ötödét, hatodát teszik ki.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink