hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Magára hagyott ÁNTSZ

Hivatalos adatok szerint Budapesten eddig mintegy hatszáz természetgyógyász kapott működési engedélyt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) fővárosi és kerületi intézeteitől. Az országban ötezerre becsülik a számukat. Orvosként a legtöbben hagyományos kínai gyógymóddal, homeopátiával, naturálterápiával foglalkoznak. A nem orvosok között elterjedt a reflexológia, az életmód-tanácsadás, a fitoterápia, sokan a bioenergiát, illetve a biorezonancia elvét felhasználó, részben diagnosztikai, részben terápiás eljárást alkalmazzák.

Az alternatív metódusok közül azok, amelyeket a miniszter rendelete felsorol, egészségügyi szolgáltatásnak minősülnek. Csak az gyakorolhatja őket, aki rendelkezik az ehhez szükséges vizsgával, képzettséggel vagy szakképesítéssel, tárgyi feltételekkel, és ezek alapján az ÁNTSZ hatósági működési engedélyével. Mindezek ellenére a gyakorlatban számos buktató van – mondja Csaba Károly országos tiszti főorvos. Jelenleg a szolgálat ugyanis szükséges tárgyi feltételként csupán azt a meglehetősen általános és szinte mindenütt előírt tényt ellenőrizheti, hogy van-e a legalább 12 négyzetméteres rendelő mellett váróhelyiség, mosdó, és ezek megfelelnek-e a közegészségügyi előírásoknak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Köbli Anikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés