hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Lerontják a védőoltások hatását egyes háztartási anyagok

Bár az utóbbi években volt némi vita, de a rutinszerű gyermekkori oltási program ma is fő eleme a közösségi betegségmegelőzésnek. Most azonban kiderült, hogy egyes kémiai anyagok módosítják az oltóanyagok által kiváltott immunválaszt és csökkentik az általuk biztosított immunitást.

Január 25-én a Journal of the American Medical Association-ban (JAMA) megjelent egy közlemény, amely szerint a perfluorozott összetevők (PFC), amelyeket széles körben használnak, például a teflonedényekben, a vízhatlan anyagokban és a gyorséttermi csomagolásokban, azt eredményezték, hogy a vakcinát kapó gyermekekben csökkent az immunválasz intenzitása. A PFC-k prenatálisan is a gyermek szervezetébe juthatnak az anyából, és posztnatálisan pedig a környezetből. A szennyezés forrása azonban kevésbé fontos, mint az, hogy milyen hatást fejtenek ki az immunrendszerre - írja a Medical News Today.

A mostani vizsgálat vezetője, Philippe Grandjean, a Harvard Egyetem munkatársa azt mondta: „A rutinszerű gyermekkori immunizáció a modern betegségmegelőzés alapköve. A PFC-knek a gyermekkori oltásokra gyakorolt negatív hatását potenciális veszélynek kell tartanunk a közösség egészségére”.

A korábbi kutatások kimutatták, hogy a legtöbb amerikai személy szervezetében fellelhetők a PFC-k, ami nem csoda, tekintve sokféle alkalmazásukat. Az immunrendszerre gyakorolt hatásukat eddig főleg csak egerekben tanulmányozták, és kimutatták, hogy csökkentik az immunválaszt – a mostani vizsgálat előtt humán kutatások nemigen léteztek erre vonatkozóan.
A Grandjean vezette vizsgálat során 587 olyan gyermeket vizsgáltak, akik 1999 és 2001 között születtek a Faroe-szigeteken, Torsavn város egyik kórházában. A PFC szintet megmérték a szülés előtt az anya szérumában, majd a gyermekben, 5 éves korában – ezzel fel tudták becsülni a pre- és a posztnatális szennyeződés mértékét. A gyermekekben 5 és 7 éves korukban megvizsgálták, hogy milyen mértékű immunválaszt produkálnak a tetanusz és a diftéria vakcinára.

Kimutatták, hogy a PFC-k szintje egyértelműen összefügg az immunizációra adott válasszal (azaz az ellenanyagok szintjével). A legaggasztóbb az volt, hogy az immunválaszok nem voltak elég intenzívek ahhoz, hogy hosszú távú védelmet nyújtsanak a betegségek ellen. Ha a három fő PFC koncentrációja kétszeres volt, akkor a 7 éves gyermekekben csak 49 százalékos volt az ellenanyagok szintje.

Grandjean elmondta, hogy meglepte őket a kapcsolat meredek volta, ami azt jelzi, hogy a PFC-k toxikusabb hatásúak az immunrendszerre, mint a dioxin.

A vizsgálatban az anyák PFC szintje hasonló, vagy kissé alacsonyabb volt, mint az USA-beli nőké, és a legtöbb 5 éves gyerekben kisebb volt a PFC koncentrációja, mint amilyet a 3–5 éves amerikai gyerekekben mértek 2001-ben.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés