hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Változásokra hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ

Közleménnyel emlékezett meg a tisztiorvosi szolgálat a dohányzásellenes törvény legutóbbi jelentős módosításának első évfordulójáról.

2012. január 1-jén lépett hatályba a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény módosítása – írják –, amely többek között megtiltotta a nyilvános zárt helyeken a dohányzást. Az új előírások betartását a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei járási intézetei ellenőrzik. Az elmúlt évben összesen 56 ezer egységet kerestek fel és közel 1200 esetben találtak valamilyen kifogásolni valót. Ez utóbbiak száma az év során folyamatosan csökkent: a március 31-ig tartó türelmi időszakban száz ellenőrzésre még 5-6 kifogás jutott, az áprilistól decemberig tartó időszakban viszont átlagosan már csak ezer vizsgálatra jutott ugyanennyi probléma.

A múlt évben kiszabott bírságok összege meghaladja a 12 millió forintot. A legtöbbet a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeknek kellett befizetniük, de milliós nagyságrendű a közforgalmú intézményekre és a munkahelyekre rótt büntetések mértéke is.

2013. január 1-től pontosítottak néhány technikai előírást. Így például már nem csak a szórakoztató, vendéglátó-ipari szolgáltatást nyújtó egységek üzemeltetői dönthetnek úgy, hogy a létesítményt nemdohányzóvá nyilvánítják, hanem bármely  közforgalmú intézmény előtt nyitva áll ez a lehetőség. Ha így határoznak, akkor dohányzóhelyet nyílt térben sem kell kijelölniük. Új elemként pedig részletszabályozást dolgoztak ki az olyan többcélú létesítményekre, ahol egészségügyi szolgáltatás is működik (pl. egy irodaház egyik helyiségében kialakított orvosi rendelő). Ilyen helyeken ugyan kijelölhető dohányzóhely nyílt légtérben, de csak úgy, ha az az egészségügyi szolgáltatást igénybevevők szokásos vagy szükségszerű útvonalától megfelelően elkülönül – írja honlapján az ÁNTSZ.

(forrás: ÁNTSZ)

cimkék

hirdetés

Könyveink