hirdetés
2024. május. 12., vasárnap - Pongrác.

Országos füstvadászatot tartottak

A közelítő télre, a kerthelyiség bezárására dohányzásellenes akciósorzattal reagált a tisztiorvosi szolgálat.

Akciósorozattal ellenőrizték a  Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény előírásainak betartását a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei novemberben.  Egy hét alatt közel 4 ezer üzletet kerestek fel és közel negyedmillió forintos bírságot szabtak ki a közegészségügyi felügyelők.

A hűvösebb időjárás beköszöntével a szabadtéri vendéglátóhelyek, teraszok fokozatosan bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol rá lehetett gyújtani. Többek között ez indokolták, hogy 2012. november 19. és 25. között országos ellenőrzési akciót rendelt el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. A közegészségügyi felügyelők ezer ellenőrzésből átlagosan 6 esetben találtak szabálytalanságot az akció egy hete alatt.

Több vendéglátó egység üzemeltetője számolt be arról, hogy többször előfordul: a dohányzók az egyértelmű jelzések, felszólítások ellenére sem tartják meg az 5 méteres távolságot a bejárattól. Az ilyen ügyekről – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – jegyzőkönyvet, feljegyzést készítenek, amit az ellenőrzés során be tudnak mutatni a közegészségügyi felügyelőknek. Ebben az esetben az üzemeltetőt nem, csak a szabálysértést elkövetőt büntetik meg – magyarázza az ÁNTSZ közleménye.

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink