2021. június. 20., vasárnap - Rafael.
hirdetés

 

A dohányzásellenes gyógyszer az ivástól is elveszi a kedvet

Egy gyógyszernek, amelyet a dohányzásról való leszokás elősegítésére használnak – s amely Magyarországon is kapható – egy váratlan pozitív mellékhatása derült ki az alkoholivással kapcsolatosan. A Chicagói Egyetem kutatóinak egy új vizsgálata szerint a varenicline felerősíti az alkohol negatív hatásait, s ezért talán szóba jöhet az alkoholizmus kezelésében is.

A kutatás során erős-mérsékelt szociális ivóknak három órával az alkohol ivása előtt egy adag varenicline-t adtak, s ennek hatására iváskor a személyek diszfóriáról számoltak be, s arról, hogy kevésbé esik jól az ital – ez akkor is így történt, ha a kutatók kontrollálták a gyógyszer émelygést okozó hatását. Elképzelhető, hogy az alkoholra adott szubjektív válasznak ez a megváltozása csökkentheti az ivást a tivornyázásra vagy egyéb abúzusra hajlamos emberekben – mondta Emma Childs PhD, az Alcoholism: Clinical and Experimental Research-ben publikált közlemény első szerzője.

Vannak a vizsgálatot megerősítő anekdotikus adatok is: néhány beteg, akiknek a dohányzásról való leszokás érdekében varenicline-t írtak fel, spontán arról számolt be, hogy kevesebb alkoholt iszik. A kutatók most a hatás neurobiológiai mechanizmusát próbálják feltárni: hogyan csökkenti az alkohol utáni sóvárgást a varenicline, amely részleges antagonistája az agy nikotinreceptorainak? – írja a Science Daily.

„A varenicline-t alkalmazó személyek kb. kétszer-háromszor nagyobb valószínűséggel nem dohányoznak 6 hónappal a dohányzás abbahagyása után, mint azok, akik a gyógyszer nélkül szoktak le. Miután törzskönyvezték a varenicline-t, sok beteg elmondta, hogy kevesebbet is iszik, s ez indította a kutatókat arra, hogy megvizsgálják ezt a hatást” – mondta Emma Childs.

A mostani vizsgálatba nagyivókat vontak be – a bevonás kritériuma az ivás volt, nem a dohányzás, bár a résztvevők átlagosan 4 cigarettát szívtak el naponta. 15 személy (8 férfi és 7 nő) hat alkalommal ment el a laboratóriumba. Az ülések felében varenicline-t kaptak, a másik felében placebót. Három órával később italt fogyasztottak, amely vagy 0, vagy 0,4, vagy 0,8 mg/kg alkoholt tartalmazott. A kutatók vizsgálták az alkohol hatására bekövetkező kardiovaszkuláris változásokat és a szemmozgásokat, s a személyek kérdőíveket töltöttek ki, amelyekkel az ital szubjektív hatásáról számoltak be.

A placebós ülésekhez képest a varenicline fokozta az émelygést, növelte a szívfrekvenciát és vérnyomást. Alkoholivás után nagyobb mértékű diszfóriáról számoltak be a személyek, és csökkent az alkoholnak az öntudatlan szemmozgásokra gyakorolt hatása.

Mivel a varenicline fokozza az alkohol negatív hatásait, Childs szerint azokban a személyekben lehet a leginkább hatásos, akik nem tudnak leállni egyetlen ital elfogyasztása után.

Mint egy szakértő megjegyezte, a nikotin- és alkoholfüggőség gyakran együtt jár, ezért egy olyan szer, ami mindkét függőséget gyengítené, ideális lenne.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink