hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Lelkük rajta

Amerika – pszichológusok pórázon

„Az élet dolgait két részre osztom: rettenetesre és kibírhatatlanra” – siránkozik Amerika leghíresebb neurotikusa, Woody Allen. De míg ő megteheti, hogy hetente akár három alkalommal is találkozzék a pszichoterapeutájával, több százezernyi honfitársa számára az analízis ma már luxuskiadásnak számít.

Amerikában nem divat az, hogy az emberek egymásra zúdítsák lelki problémáikat. Félelmeikkel, fóbiáikkal, szorongásukkal teli batyujukat inkább elviszik a biztosítók által fizetett lélekgyógyászhoz.

Csakhogy a '80-as évek közepére az Államokban az orvosi költségek leszorítására új, szigorúbb pénzügyi feltételekkel működő egészségügyi biztosítótársaságokat, úgynevezett HMO-kat hoztak létre, hogy mind többen juthassanak hozzá az egészségügyi ellátáshoz. Ezt az üdvözlendő célt azonban csak súlyos áldozatok árán lehetett elérni. Azoknak, akik már korábban biztosítva voltak, le kellett mondaniuk a szabad orvosválasztás jogáról, az orvosoknak pedig jövedelmük jelentős részéről: ők ugyanis nem tehettek mást, mint hogy elfogadják a biztosítók által ajánlott maximumot, amely sok esetben csak a fele volt addigi áraiknak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szalai Anna (New York)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés