hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Leitner: Több CT-vizsgálatot is végezhetnénk

Ha a kormány megemelné a volumenkorlátot, akár 15-20 százalékkal több közfinanszírozott vizsgálatot is el tudna végezni az első magyar magándiagnosztikai labor, melynek betegköre 80 százalékban így is állami ellátást vesz igénybe, közli a VG. Leitner György, az Affidea Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a szolgáltatók auditálásával fehéredne az ágazat, javulna az ellátás minősége.

Magyarországon száznégy CT- és hatvanöt MR-készülék áll rendelkezésre. Ebben benne vannak az önök képalkotó diagnosztikai készülékei is?

Igen, ebből tizenkét CT- és kilenc MR-gép a miénk. A magyarországi CT- és MR-ellátottság messze az uniós átlag alatt van, ugyanakkor a hazai gépek átlagosan több vizsgálatot végeznek. Míg itthon egymillió lakosra hat MR-készülék jut, az OECD-átlag tizenhárom gép. Nemcsak a kapacitásbeli hiányok, hanem a finanszírozás korlátai miatt kell több helyen akár négy hónapot is várni egy MR-vizsgálatra. Az egészségügyre több oldalról is nyomás nehezedik. Az egyik demográfiai: a lakosság idősödése, ráadásul a relatív nagy létszámú Ratkó-gyerekek mostanában érik el a nyugdíjkorhatárt. Másrészt a technológiai fejlődés is újabb lehetőségeket nyit meg a diagnosztikában és a gyógyításban, ami egyre nagyobb költséget jelent. Mindez nem csak magyarországi probléma. Természetesen arról lehet és kell is vitatkozni, hogy elegendő-e a 7,1 százalékos GDP-arányos egészségügyi ráfordítás.

Ha megemelnék a volumenkorlátot, mennyivel több beteget tudnának ellátni?

Ez területenként változik, de a gépeink 15-20 százalékkal több vizsgálatot még elbírnának. (...)

A pácienseik mekkora része közfinanszírozott?

A betegeink 80 százaléka. Amikor 1991-ben megalapítottuk a céget, az volt a célunk, hogy az akkor OEP-finanszírozott betegek minél szélesebb körben férjenek hozzá a legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai vizsgálatokhoz. Innen nőttük ki magunkat vegyes profilú céggé. Az elmúlt öt évben viszont jelentősen megnőtt a térítéses ellátásban részt vevő betegeink száma, ezért 2010 óta több olyan diagnosztikai központot is nyitottunk, amelyekben kifejezetten a magánbetegekkel foglalkozunk. (...)

Májusban megválasztották a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesületének ügyvezetőjévé. Meghallgatta már a kormány a Primus javaslatát az online pénztárgépek kiterjesztéséről?

Ezen még dolgozunk, de a szándék az, hogy fehéredjen a magánegészségügyi szektor. Ősztől szeretnénk bevezetni egy védjegyet, melyet az a magánegészségügyi szolgáltató kaphat meg, amely egy külső cég auditálásán átesett. A feltételek között teljesülnie kell, hogy az egészségügyi szolgáltató adjon minden esetben számlát, ne alkalmazzon bújtatott munkavállalót. A védjegy többi eleme is nagyon fontos, például a betegbiztonság, a betegellátás minősége, a magas szakmaiság és a betegjogok tiszteletben tartása. A védjegy megléte garanciát jelent majd a páciensek számára.

A teljes interjú

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink