hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A napsütés pozitívumai - értágító hatás

Miközben egyre több adat lát napvilágot arról, hogy a Nap ultraibolya sugarai nagy szerepet játszanak a bőr rosszindulatú daganatainak kifejlődésében, egy új elmélet arra utal, hogy a napsugár  tágíthatja az ereket. Az Európai Unió kutatóinak meglepő elképzeléseit az European Heart Journal közölte.

A napozás és a bőrrák kapcsolata ismert, ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a jótékony hatásairól sem. Eddigi ismereteink szerint a napsütés normál mértékű, túlzásba nem vitt élvezetének kedvező hatása a melatonin és a D-vitamin. A melatonin fontos szerepet játszik a napszaki ritmus szabályozásában. Még nem megfelelően tisztázott, de befolyásolja az immunrendszert és feltehetőleg a sejtműködést is.

A D-vitamin az ultraibolya B-sugárzás hatására keletkezik a bőrben, hiányában azonban károsodik a csontrendszer kialakulása és épsége. Mióta a napozás veszélyeiről ilyen sok szó esik, különböző ételek, táplálékkiegészítők fogyasztásával javasolják a megfelelő D-vitamin bevitelt.

Néhány éve Nobel-díjat kaptak azok a kutatók, akik tisztázták, hogy az ütőerek tágulásának legfontosabb tényezője az ereket bélelő sejtek által termelt gáz, a nitrogén-monoxid. Martin Feelisch és nemzetközi munkacsoportja most arra hívja fel a figyelmet, hogy nitrogén-monoxid napsütés hatására nagy mennyiségben keletkezhet a bőrben is, bejuthat a vérkeringésbe és tágíthatja a koszorúereket, csökkentheti a vérnyomást.

Emlékeztetnek arra is, hogy negyven éve végzett, vérnyomáscsökkentéssel kapcsolatos vizsgálatokban már felfigyeltek arra, hogy a vérnyomás mindig alacsonyabb volt nyáron, mint télen. Ez egybevág a nitrogén-monoxid bőrben keletkezésének jelentőségével, hiszen ritkán gondolunk arra, hogy a bőr egyik legnagyobb szervünk: felszíne felnőttben átlagosan két négyzetméter.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés