hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Legyalogolhatók a felmenők

A gyaloglás gátolja a kövérségre hajlamosító géneket, állapították meg amerikai kutatók két nagyszabású vizsgálat eredményeit összegezve - tudósít az MTI.

A tudósok a gének milliói közt eddig 32 olyan genetikai változatot találtak, amelyek a kövérség hajlamával kapcsolatosnak bizonyultak. Az Amerikai Szív Szövetség idei kongresszusán ismertetett tanulmányukban Quibin Qi és munkatársai két nagy amerikai vizsgálat alanyaiból emelték ki azt a 7740 nőt és 4564 férfit, akiken a kövérségre hajlamosító gének hatását, illetve a hizlaló tulajdonság ellensúlyozását vizsgálták. A súlytöbbletet a testtömeg index (BMI) mérésével fejezték ki, mely a testsúly és a magasság négyzetének aránya és értéke 20-25 között jó, viszont 30-tól már kövérséget jelent.

A szakemberek kimutatták, hogy minden hizlaló gén a BMI szintet 0,13 értékkel emeli. Ha viszont a vizsgálati alany naponta egy órát gyors lépésekkel gyalogolt, az a genetikai hatás érvényesülését a felére csökkentette.

Egy másik mérési adat viszont azt mutatta ki, hogy az örökletes hízás 50 százalékkal növekedett, ha a vizsgált személy naponta négy órát üldögélt a tv előtt. A kedvezőtlen vagy a kedvező hatás arányosnak bizonyult: minél többet mozgott valaki, vagy minél tovább ült kedvenc karosszékében, annál jobban csökkentette, vagy növelte az örökletes hízás érvényesülését.

Qi előadása végén hangsúlyozta, hogy az amerikaiak naponta átlag 4-6 órát ülnek a tv előtt.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink