hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Leginkább az MTA-ban bízunk

A Magyar Tudományos Akadémia iránt a bizalom politikai preferenciáktól függetlenül nagyon magas, írja az IDEA Intézet kutatása alapján a 24.hu.

Az IDEA Intézet 2019. február 28. és március 4. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a különböző intézmények iránti társadalmi bizalom alacsony Magyarországon. Alig néhány olyan vizsgált intézmény van, amelynek közepes vagy annál magasabb a bizalmi indexe. Ám van egyetlen óriási hagyományú szervezet, a Magyar Tudományos Akadémia, amely iránt a bizalom politikai preferenciáktól függetlenül nagyon magas.

Az adatok arra utalnak, hogy az olyan intézményekkel szembeni állampolgári bizalom, amelyek közvetlenül a politikához, illetve a politikai alrendszer egyes szereplőihez köthetők még a többihez képest is alacsonyak.

Az IDEA Intézet adatfelvétele azt jelzi, hogy a vizsgált 12 intézmény közül 11 bizalmi indexe egy 1-től 5-ig terjedő skálán 3 pont alatti, azaz közepesnél kedvezőtlenebb a megítélése. Egyetlen olyan intézmény található a felsoroltak között, amelynek a bizalmi értéke meghaladja a 3-as értéket (3,5 átlagpont). Ez az intézmény az 1825-ben alapított Magyar Tudományos Akadémia, amelyet az utóbbi hónapokban erőteljes kormányzati támadás ért.

A kormánypárti szavazók minden intézményben sokkal jobban bíznak, mint az ellenzékiek, illetve az ismeretlen preferenciájúak. Különösen magas a kormánypárti szavazók körében a rendőrség (3,4 átlagpont) és a kormány elismertsége (3,3 pont). Szintén viszonylag magasan és egyébként teljesen azonosan értékelik a Magyar Nemzeti Bankot (3,2 – 3,2 pont) és az Állami Számvevőszéket, amelyek élén egy volt miniszter, illetve egy fideszes politikus áll. Legkisebb a bizalom egyébként a kereskedelmi média (2,2 pont) és az ellenzék iránt (1,8 átlagpont).

Az ellenzéki pártok szavazói gyökeresen másként gondolkodnak. Számukra az MTA-n kívül egyetlen másik szereplő megítélése éri el a közepes értéket, méghozzá épp az ellenzéké (3,4 átlagpont). Ha iskolában szokásos módon osztályoznánk az intézményeket és szereplőket, akkor az ellenzéki szavazók lényegében megbuktatnák a kormányt (1,2 pont), a közszolgálati médiát (1,3 pont) és az Állami Számvevőszéket (1,4 pont) egyaránt. De nem sokkal jobb bizonyítványt kapna az Országgyűlés (1,5 átlagpont) és a Magyar Nemzeti Bank (1,6 pont) sem. Ami igazán figyelemre méltó azonban, hogy az ellenzéki szavazók a jogrendszerben sem hisznek igazán (1,7 pont).

További részletek

(forrás: 24.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink