Lassul az atherosclerosis
Kockázatcsökkentés ómega-3-mal
Az ómega-3-zsírsavak fogyasztásának szerepelnie kell a szívinfarktus szekunder prevenciójában. A British Medical Journal (2004;328:30–35) nemrég összefoglalta az ezt megerősítő indokokat.
Jelentősen csökkent a koszorúér-betegség mortalitása azok körében, akik a szívinfarktus után orvosi tanácsra több halat és halolajtartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztanak. Ezt több klinikai vizsgálat (DART, GISSI-Prevenzione) eredményei is megerősítették. A DART (Diet And Reinfarction Trial) 2033 résztvevőinek összmortalitása 29 százalékkal csökkent, ha a betegeknek röviddel szívinfarktusuk után halfogyasztást javasoltak, és a tanácsot meg is fogadták. A kedvező eredmény az ómega-3-zsírsavaknak köszönhető, amelyek többféle mechanizmussal fejtik ki kardioprotektív hatásukat.
A sejtkultúrában és állatkísérletekben már régebben bizonyított antiaritmiás hatást a humán vizsgálatok során is megfigyelték. Az ómega-3-zsírsavak képesek beépülni az érfali plakkokba, vastag fibrózus fedőréteget alakítanak ki rajtuk, ezáltal kevésbé hajlamosak a rupturára.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!