hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Lassul az atherosclerosis

Kockázatcsökkentés ómega-3-mal

Az ómega-3-zsírsavak fogyasztásának szerepelnie kell a szívinfarktus szekunder prevenciójában. A British Medical Journal (2004;328:30–35) nemrég összefoglalta az ezt megerősítő indokokat.

Jelentősen csökkent a koszorúér-betegség mortalitása azok körében, akik a szívinfarktus után orvosi tanácsra több halat és halolajtartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztanak. Ezt több klinikai vizsgálat (DART, GISSI-Prevenzione) eredményei is megerősítették. A DART (Diet And Reinfarction Trial) 2033 résztvevőinek összmortalitása 29 százalékkal csökkent, ha a betegeknek röviddel szívinfarktusuk után halfogyasztást javasoltak, és a tanácsot meg is fogadták. A kedvező eredmény az ómega-3-zsírsavaknak köszönhető, amelyek többféle mechanizmussal fejtik ki kardioprotektív hatásukat.

A sejtkultúrában és állatkísérletekben már régebben bizonyított antiaritmiás hatást a humán vizsgálatok során is megfigyelték. Az ómega-3-zsírsavak képesek beépülni az érfali plakkokba, vastag fibrózus fedőréteget alakítanak ki rajtuk, ezáltal kevésbé hajlamosak a rupturára.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Ádám Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés