2021. május. 16., vasárnap - Mózes, Botond.
hirdetés
hirdetés

Kutyák a gyógyítás szolgálatában

Dinamikusan terjed a kutyás terápia, egyre nyitottabbak az intézmények, az egészségügyi dolgozók, derül ki az Orvosok Lapjából.

Pechan Eszter gyógypedagógus, a Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, EGYMI, Kollégium, Gyermekotthon intézményének munkatársa szerint egyre több az érdeklődő. Ha egy intézményben nem is azonnal mutatkoznak nyitottnak, de általában adnak próbalehetőséget a kezdeményezőknek.  Elsősorban a gyermek és felnőtt pszichiátriákon, hospice-okban alkalmazzák a kutyás terápiát, de egyre több a házi gyermekorvos is körükben – osztja meg tapasztalatait a szakember az Orvosok Lapjában

A kiscsoportos tréning egy interaktív, gyakorlatorientált, saját élményű műhelymunka, amely emellett ötletadó, szemléletformáló, és sokszor vesznek részt rajta olyanok is, akiknek nincs kutyás tapasztalata. A tréningen természetesen egy kutya is jelen van. A résztvevők alapismereteket kapnak: tisztázzák a terápiás és segítő kutyák (vakvezető, mozgássérült segítő, halló kutyák, epilepszia rohamjelző, személyi segítő) közötti különbséget, megismerhetik a törvényi hátteret, az eddigi tudományos vizsgálatok eredményeit, amiből egyelőre kevés van. Az elméleti alapozás után számtalan gyakorlat következik, feladatlehetőségeket, esettanulmányokat, videókat mutat be Pechan Eszter, aki fontosnak tartja a rugalmasságot a worksopoknál, hiszen alapvetően meghatározó, kik érkeznek a tréningre, mi az igényük. Előfordult már, hogy többségben voltak a gyermekpszichológusok vagy éppen a szociális szféra szakemberei, akik a munkahelyükön is igyekeznek alkalmazni a tréningen szerzett tudásukat. Több helyen indult a képzés hatására kutyás terápia, főként időseket vagy sérült felnőtteket ellátó intézményekben. Elutasítással akkor találkoznak, ha az intézmény vezetőjét nem tudják meggyőzni, hogy a kutyák semmiféle veszélyt nem jelentenek a páciensek számára.

(forrás: WebOrvos, Orvosok Lapja)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Csak Kásler Miklós Facebook-posztjából lehet tudni, hogy önköltséges PCR-tesztre kötelezik azokat a tervezhető műtétre váró betegeket, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, noha egy ilyen feltételt csak jogszabályban szabadna előírni.

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.