hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tudomány

Kristálygömb agydaganat esetén?

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói olyan új módszert fejlesztettek ki, amellyel már a kezelés előtt 70 százalékos pontossággal megjósolható, hogy javulni fog-e a rosszindulatú agydaganat a bevacizumab kezelés hatására – írja a Newswise Medical News hírportál.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) nemrég engedélyezte a bevacizumab alkalmazását agytumorokban. A szer erőteljesen csökkenti a daganatok vérellátását, és ennek folytán csökken a tumor nagysága, vagy akár teljesen el is tűnik. Sajnos csak a betegek felében tapasztalható ez a jótékony hatás – a többieket fölöslegesen teszik ki a mellékhatásoknak, és értelmetlenül költenek havonta 10 000 dollárt a kezelésükre.

A Radiology ehavi számában megjelent közleményükben a UCLA kutatói leírják, hogy hogyan lehet megjósolni, hogy a beteg várhatóan reagálni fog-e a bevacizumab kezelésre. Dr. Whitney Pope vezető kutató elmondta, hogy eddig semmilyen lehetőség nem volt a terápiás válasz előrejelzésére.

Pope és munkatársai 82, műtéten és sugárkezelésen átesett glioblasztómás betegen igazolták módszerük hatékonyságát, olyan betegeken, akikben kiújult a tumor. (Az agytumorok közül a glioblasztóma a leggyakoribb, és rendszerint halálos: a fenti kezelések ellenére a betegek átlagosan csak 12–15 hónapig élnek a diagnózis felállítása után, és a tumor kiújulása esetén még rövidebb ez az idő.) A betegek fele kéthetenként bevacizumab infúziókat kapott, és minden betegnél havonta MRI vizsgálatot végeztek.

A tumorsejtek egy vaszkuláris endotél növekedési faktornak (VEGF) nevezett fehérjét termelnek, amely serkenti az új erek kialakulását és ezek benövését a tumorba – a daganat ezzel a mechanizmussal biztosítja önnön oxigén- és tápanyagellátását. A bevacizumab egy monoklonális antitest, amely a VEGF-hez kötődve gátolja annek hatását. Az így kialakuló oxigén- és tápanyaghiány pusztítja a tumorsejteket, lassítja a daganat növekedését.

A bevacizumab egy olyan eseménysorozatot indít be, amely végigkövethető az MRI felvételeken. Az oxigénhiányos tumorsejtek több VEGF-et termelnek, és ennek folytán a vérerekből folyadék szivárog ki a tumorba és a környező szövetekbe. A tumor emiatt megduzzad, és a folyadék szabadabban áramlik a sejtközti térben. Ahogyan a daganat sejtjei dezintegrálódnak, egyre kevésbé akadályozzák a folyadék szabad mozgását.

„Azt feltételeztük, hogy azokban a daganatokban, amelyekben akadálytalanabbul áramlik a folyadék, magasabb a VEGF szintje” – mondta Pope. „Mivel a bevacizumab a VEGF-et blokkolja, ésszerű hipotézisnek tűnt, hogy a szer kifejezettebben  fog hatni a VEGF-et nagyobb mennyiségben tartalmazó tumorokra.”  

A folyadék tumorbeli mozgásának MRI-s mérésével a kutatók 70 százalékos pontossággal előre tudták jelezni, hogy mely betegek daganata fog növekedni hat hónapon belül. Bár ez az arány nem drámiaian nagy, mégis, a korábbi 50 százalékos, a véletlennek megfelelő arányhoz képest igen jelentős előrehaladás. Ezzel a felfedezéssel sokkal inkább lehetségessé vált a személyre szabott kezelés és a betegek megóvása a fölösleges mellékhatásoktól.

Weisz Júlia

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink