2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Közös kritériumok, közös nyelv a rákgyógyításban

A különböző rákbetegségek kezelésének új módszere a célzott gyógyszeres terápiák alkalmazása. Ilyen esetekben a daganaton belül molekuláris szinten jelen lévő eltérések alapján választhatók ki azok a szerek, melyek az adott beteg számára a legjobb terápiás eredményeket, illetve a leghosszabb túlélést ígérik.

A célzott terápiák alkalmazása során azonban nehézséget jelent, hogy az onkológia szereplői – a betegek gyógyítását és utánkövetését végző orvosok, illetve a gyógyszerfejlesztésben részt vevő kutatók – nem azonos „nyelvet” beszélnek, azaz nem egységes elnevezéseket, kritériumokat és besorolást használnak. Ennek veszélye, hogy az orvos esetleg félreértelmezi a daganat molekuláris típusát leíró leletet, ezért helytelenül választja ki a terápiás célpontokat, illetve az ezek megcélzására alkalmas gyógyszereket. Ennek alapvetően kétféle következménye lehet: a betegek hatásos kezelés lehetőségétől esnek el, vagy éppen ellenkezőleg, az orvos túlértékeli a hipotetikus terápiás célpontok jelentőségét, így a beteg olyan kezelést kap, ami elméletileg eredményesnek ígérkezik, pedig valójában az adott beteg számára hatástalan.

A helyzet javítására az Európai Orvosi Onkológus Társaság (ESMO) egységes terminológia és klasszifikáció (ESCAT) felállítására tett javaslatot. A dokumentum felsorolja azokat a kritériumokat, mely alapján egy adott molekuláris eltérést megfelelő gyógyszeres terápia célpontjának lehet tekinteni, mely alapján kiválaszthatók az adott kezeléstől várhatóan a legnagyobb terápiás előnyt remélő betegek. A kritériumok az adott molekuláris eltérése vonatkozóan rendelkezésre álló klinikai vizsgálati bizonyítékok alapján rangsorolnak. Ez alapján megkülönböztetnek például többféle daganattípusban is eredményesen használható szereket, illetve olyan gyógyszereket, melyek önmagukban nem javítják ugyan a túlélést, de más szerekkel együtt, kombinációs terápiaként alkalmazva jobb kimeneteleket eredményezhetnek.

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

Kvízajánló

Rovatunkhoz tartozó kvízünket IDE kattintva töltheti ki!

 Szerezzen újabb 8 pontot a második kvíz kitöltésével! 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója