hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Kozmetikai termékek vásárlásának fő oka a bűntudat

A kozmetikai termékeket vásárlók elsődleges célja, hogy pozitív érzelmi élménnyel enyhítsék a negatív érzéseiket saját magukkal szemben, melyet éppen a megvenni kívánt termék idéz elő bennük - állítják spanyol kutatók.

Vanessa Apaolaza, a tanulmány egyik szerzője úgy fogalmaz, elsősorban érzelmi okokból vásárolnak az emberek arc- és ránctalanító krémeket vagy anti-cellulit termékeket.

A vizsgálatban 355, 18-50 éves nőt kértek meg arra, hogy értékeljék az általuk használt szépségápolási termékeket funkcionális és érzelmi szempontból. Az eredmények szerint - melyekről az African Journal of Business Management című magazinban számoltak be - a legelégedettebbek azok voltak, akik olyan a kozmetikai szert használtak, melynek márkája, brandje az gondoskodás pozitív élményét erősíti a felhasználókban, és egyben megszűnteti az aggodalmat és bűntudatot afelett, hogy az illető nem ügyel kellőképpen a megjelenésére.

Paradox módon ahhoz, hogy ezt az élményt egy márka biztosíthassa, először negatív élményt kell, hogy kiváltson: az első lépés, hogy a későbbi felhasználóban aggodalmat, elégedetlenséget váltsanak ki saját magával, megjelenésével szemben - állítja a tanulmány.

A kozmetikai termékeket vásárlók elsődleges célja, hogy pozitív érzelmi élménnyel enyhítsék a negatív érzéseiket saját magukkal szemben, melyet éppen a megvenni kívánt termék idéz elő bennük

"Az egyik módja e cél elérésének, ha finoman utalnak rá, hogy ők csúnyák - ez az, amit a kozmetikai reklámok közvetve és nagyon hatékonyan megvalósítnak azzal, hogy feltűnően gyönyörű nők szerepelnek képeiken - mondta Apaolaza.

Nem csak a kozmetikai ipar "trükkje"

Egy 2010-es tanulmány szintén a hirdetés és az "image vágykeltő hatását" igazolta: eredményei ugyanis azt igazolták, minél több cigarettareklámot néznek a fiatalok, annál erősebb vágyat éreznek, hogy rágyújtsanak.

A hamburgi kutatók mintegy 3400 diák – 10 és 17 év közötti serdülő – viselkedését tanulmányozták egy német betegbiztosító (DAK) és a kieli Terápia- és Egészségügyi Kutató Intézet (IFT-Nord) megbízásából.

Hat cigarettamárka és nyolc más, felismerhető márkajelzés nélküli termék hirdetéseit mutatták a tanulóknak. Arra kellett válaszolniuk, hogy milyen gyakran találkoztak már az adott reklámmal, és emlékeznek-e a márkanevekre. Az eredmény: minél jobban felismerték a kamaszok a cigarettareklámokat, és minél inkább meg tudták nevezni a márkákat, annál kevésbé utasították el a dohányzást.

(forrás: UPI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink