2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Közkeletű tévhiteket tisztázott az országos kollegiális vezető

Az elmúlt két hétben 1,3 millió koronavírus elleni védőoltás beadásában vettek részt a háziorvosok – mondta az InfoRádiónak Békássy Szabolcs.

"Az elmúlt két hétben rendkívüli ütemben zajlott a koronavírus elleni vakcináció a háziorvosi praxisokban, amelyekre egyszerre zúdult a járvány terjedésének és az oltásnak a terhe" – mutatott rá az InfoRádióban Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos, aki szerint remekül helytálltak a háziorvosok, teljesítették a feladatot. Hozzátette: a következő hetekben kisebb mennyiségben áll majd oltóanyag rendelkezésre, ezért különösen fontos az idős betegek oltása, és prioritást élveznek a 12. hetüket betöltött várandósok is.

"Az utóbbi napokban sajnos számos, a különböző vakcinatípusok hatékonyságát megkérdőjelező híradás kelt szárnyra, de a félelmeket határozottan szeretnénk eloszlatni; minden vakcina megfelelő hatékonyságú, és sokkal biztonságosabb, mint ha valaki megbetegedik" – nyomatékosította Békássy Szabolcs, hozzátéve, az AstraZeneca oltásánál is 17 millió eset után írtak csak le néhányat, amelynél trombózisos probléma volt, ez "elhanyagolható mértékű", ráadásul ekkora populációban vakcina nélkül is vannak hasonló mértékben ilyen szövődmények.

Ha valaki nem kér egy bizonyos vakcinát, nem kerül a sor végére, hanem ahogy az adott oltóhelyen rendelkezésre áll a kívánt vakcina, szólni fognak neki – tette egyértelművé az orvos, aki azért rámutatott, hogy egyes oltásoknak viszont vannak preferenciacsoportjai, ilyen a Pfizer esetében például a várandósok. Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyit kell a kívánt védőoltásra várni.

A favipiravir készítményt ma már nemcsak a pozitív tesztesek kaphatják, hanem mindazoknak felírhatók, akik produkálják a koronavírus tüneteit, ha ezzel egyidejűleg a tesztelésüket is megrendelik.

"Ez azért fontos, mert a készítmény a fertőzés első pár napjában a leghatékonyabb" – indokolt a kollegiális vezető. Ilyenkor teljes áron rendelik a gyógyszert a háziorvosok, de a patikában már térítésmentesen adják ki.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés