hirdetés
2021. június. 17., csütörtök - Laura, Alida,.
hirdetés

Kásler: 65 év fölött eddig mintegy 3500 életet mentettünk meg

Biostatisztikusaink megbecsülték az oltás eredményeképpen megmentett emberi életeket, és a 65 év fölötti korosztályt tekintve ez a szám megközelítőleg 3500, mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozatban.

Feltehetően a tömeglélektan szélsőséges megnyilvánulása miatt néhány országban átmeneti jelleggel korcsoportokra korlátozásokat vezettek be az AstraZeneca-vakcinára – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Életközelben c. videósorozatban adott interjújában. A miniszter azt is közölte: nagyon sok a nyitott kérdés. Néhány esetben megfigyelték azt, hogy kialakult cerebrális, tehát agyi trombózis. Azonban a nagy nemzetközi szakmai szervezetek, a WHO is és az Európai Gyógyszerügynökség bejelentette azt is, hogy oki összefüggést nem lehet kimondani, közölte. (A közlemény szerint lehetséges összefüggés, de a vérrögképződésre nagyon ritka mellékhatásként kell tekintenünk a szerk.)

Ne féljünk az AstraZenecától! A kiváló magyar szakemberek most is jól ítélték meg a helyzetet – tette hozzá. Kásler kiemelte: Magyarország az oltások tekintetében rendkívül sikeres. Ez az egyetlen egy igazán hatékony lehetőség a koronavírus-járvány megfékezésére. Nem csoda, hogy a világ felfigyelt, mert hiszen a világ számos részén, nagyon sok országban az átoltottsági számok, az arányok Magyarországhoz viszonyítva, annak töredéke. Az orvosminiszter elmondta: a biostatisztikusaink megbecsülték az oltás eredményeképpen megmentett emberi életeket, és a 65 év fölötti korosztályt tekintve ez a szám megközelítőleg 3500. És ahogy az átoltottság nő, ez a szám is folyamatosan emelkedik.

A tárcavezető megjegyezte: az ellenzék oldaláról folyamatosan elhangzik, hogy az első és a második hullám alatt otthonukba bocsátott kórházi betegek tömegesen haltak volna meg. Ezt tételesen szeretném cáfolni, ugyanis egyetlen egy beteget sem küldhettek haza egyetlen egy magyar kórházból sem, akinek a kórházi kezelés elmaradása súlyos egészségkárosodást okozott volna, vagy az életét veszélyeztette volna – mondta. Ha megnézzük a 2020-as évi összhalálozást, és összehasonlítjuk az előző öt év átlagával, akkor azt tapasztaljuk, hogy egészen november végéig, amikor a második hullám tetőzött, minden egyes hónapban az átlaghalálozás alatta maradt a megelőző öt év átlagának – magyarázta.

Kásler Miklós kitért arra is: 2018 óta, miniszterségem minden áldott napján rendszeresen elhangzik az ellenzék részéről, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer összeomlott. Nem omlott össze, jelen pillanatig sem omlott össze, és minden valószínűség szerint tartani tudja még ebben a rendkívül nehéz helyzetben is a megfelelő szakmai kondíciókat – húzta alá a miniszter.

(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, MTI-OS)

cimkék

hirdetés

Könyveink