hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mostantól a háziorvos dönti el, hogy a regisztráltak közül kit olt

A praxisok megkapták az oltásra regisztrált betegeik teljes listáját. Innentől kezdve szabadabban mérlegelhetik, hogy kit, mikor és mivel oltanak, írja a Népszava.

Az ünnep előtti utolsó munkanapokon (volt aki csak csütörtök este fél tízkor) kapták meg azt a listát, amelyből kiderül, kik azok, akik egy-egy háziorvosi körzetből a kormányzati oldalon jelezték, hogy kérik a vakcinát.

Eddig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) válogatott a regisztráltak közül, hogy kit oltsanak be, illetve küldjenek oltópontra a háziorvosok. Ettől nem is igen térhettek el a doktorok. Ugyan a háziorvosok szakmai szervezete kiadott egy útmutatót az alkalmazandó prioritási sorrendről, ám ettől eltérhetnek az alapellátó orvosok a saját szakmai mérlegelésük alapján.

Az útmutató szerint továbbra is általános rendező elvként kell figyelembe venni, hogy az idősebbeknek, a 65 éven felülieknek meglegyen a védettsége. Szintén az elsőként behívandó, kiemelt csoportba tartoznak a várandósok a terhességük 12. hetétől, valamint a daganatellenes kezelésre járók, és a transzplantációra váró emberek.

A másodikként behívandók között szerepelnek mások mellett az extrém túlsúllyal élők, a cukorbetegek, a súlyos szívelégtelenségben szenvedő és oxigén terápiára szorulók, a súlyos légzőszervi betegek, a sztrókosok, a dializáltak, a szervátültetettek.

A harmadik csoportba olyan családtagok kerültek, akik egy háztartásban élnek onkológiai illetve immunterápiában részesülőkkel vagy szervre várókkal.

A negyedik helyen behívandók közé kerültek a légzőszervi-, keringési-, a vese-, a máj-, az ideggyógyászati, a pszichiátriai és az immunológiai betegséggel gondozott páciensek. Az ajánlásban hangsúlyozták, hogy ettől a priorítási listától a háziorvos saját belátása, kockázatértékelése alapján eltérhet. A várandósok korábban, akkor átgondolatlanul meghirdetett oltási kampánya után a gyermeket váróknak mostantól a háziorvosuk szervezi meg az oltását. A szoptató anyák is olthatók, de hivatalosan ők nem élveznek prioritást. Aki közülük kéri az oltást, annak a kormányzati vakcinainfo.gov.hu honlapon előbb regisztrálnia kell, és aztán a háziorvos dönt arról, hogy mikor és hol oltják.

A teljes információ

Egy pedagógus megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. április 2-án (MTI/Vasvári Tamás)
Egy pedagógus megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. április 2-án (MTI/Vasvári Tamás)

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink