hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Követel a kamara

Radikálisabb hangnem

Az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvénytervezet visszavonását, illetve a Magyar Orvosi Kamara által kidolgozott változat figyelembe vételével kialakított tervezet benyújtását kéri a kormányfőtől a köztestület. A kamara küldöttgyűlése augusztus 16-án elfogadott határozatában döntött arról is, hogy ha a miniszterelnökhöz intézett kérésük szeptember 8-áig, az őszi parlamenti ülésszak kezdetéig nem teljesülne, vagy a törvénytervezet tartalmáról nem születne megegyezés, illetve a közös változatot ősszel nem terjesztik a parlament elé, az egészségügyi érdekképviseletekkel együttműködve éljen az érdekérvényesítés valamennyi törvényes eszközével, a munkabeszüntetést is beleértve. A minisztérium közleményében megegyezéskészségről írt.

A MOK honlapján már hetek óta olvasható az elnökség felhívása, valamint két szavazólista, amely véleménynyilvánításra buzdítja az orvosokat a kérdésben.

A Magyar Orvosi Kamara törvénytervezetének célja – mint fogalmaznak –, hogy törvényi szinten garantálja az orvos társadalmi megbecsültségének helyreállítását, méltó egzisztenciális helyzetének megteremtését, az orvosi hivatás jellemzőinek meghatározását s a hivatásgyakorlás jogbiztonságát. Ennek érdekében az orvosnak alanyi jogokat, míg a kamarának e jogok védelmére alkalmas eszközöket kíván biztosítani. A kamara meglátása szerint az egészségügyi minisztérium, illetve a kormány törvénytervezete nem tükrözi a kamara elképzeléseit. Ezek közül a legfontosabbak, hogy az orvosok maguknak önálló jogállási törvényt szeretnének, de legalább önálló fejezetet; ragaszkodnak hozzá, hogy a törvény mellékleteként jelenjenek meg az EU-szintnek megfelelő orvosi díjtételek; a törvény mondja ki, hogy nem korlátozhatják az orvosi tevékenységet szakmai szempontokat figyelmen kívül hagyó gazdasági megfontolások alapján; az orvosnak legyen joga a tevékenysége alapjául szolgáló jogviszony formáját szabadon megválasztani; valamennyi

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés