2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Koszovóban újra kijárási tilalmat vezetnek be

Ismét kijárási tilalmat vezetnek be Koszovóban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, közölte Faik Hoti, az egészségügyi minisztérium szóvivője a Koha Ditore című pristinai napilap szombati beszámolója szerint. Nemzetközi kitekintés.

Faik Hoti elmondta, 22 óra és másnap reggel 5 óra között Koszovó egész területén tilos lesz az utcára lépni, a vendéglátóhelyek pedig 21 óráig tarthatnak nyitva. A szóvivő tájékoztatása szerint az intézkedéstől azt várják, hogy a koronavírus omikron variánsának terjedése lelassul, és megelőzhető lesz a kórházak túlzsúfoltsága. Mindezek mellett a Koszovóba beutazóknak vagy három oltásról szóló igazolással, vagy két oltással és negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 16 403-mal 1 518 024-re, Koszovóban 2943-mal 175 283-ra, Észak-Macedóniában 2071-gyel 252 947-re, Montenegróban 1212-vel 210 931-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 2574-gyel 329 569-re nőtt. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában harminccal 13 211-re, Koszovóban hárommal 2997-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 8177-re, Montenegróban kilenccel 2505-re, Bosznia-Hercegovinában pedig harminccal 13 984-re emelkedett.

*

Romániában átlépte a kétmilliót szombaton a járvány kezdete óta diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, az áldozatoké pedig a 60 ezret közelíti. A hivatalos statisztikában csaknem 30 ezer olyan esetet jegyeztek fel, amikor újra elkapták a fertőzést olyanok, akik több mint fél éve gyógyultak ki az előző fertőzésből. A 19,3 milliós lakosságú országban tehát a koronavírus megjelenése óta eltelt csaknem két évben a lakosság legalább tíz százaléka esett át a fertőzésen. A beazonosított fertőzöttek csaknem 3 százaléka meghalt.

A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése szerint az elmúlt 24 órában 19 371 új fertőzést diagnosztizáltak. Ez több mint 85 százalékkal haladja meg az utolsó két hét átlagát, ami azt jelzi, hogy az ötödik hullám távol áll még a tetőzéstől, a járványgörbe továbbra is meredeken emelkedik. A szombati jelentésben 44 haláleset szerepel, ez 25 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot. Egyelőre jóval kevesebb a súlyos megbetegedés, mint a korábbi járványhullámokban: most negyedannyi beteg szorul kórházi kezelésre, mint az őszi, negyedik hullám tetőzésekor. A romániai kórházakban egy hét alatt több mint 60 százalékkal nőtt - szombatig 5548-ra emelkedett - a koronavírusos betegek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig 17 százalékkal, 582-re emelkedett.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter sajtóértekezletén azt mondta, a legborúlátóbb előrejelzések szerint február elején akár 70 ezernél is többen fertőződhetnek meg naponta, ami már jelentős terhet róna az ellátórendszerre. Ezt megelőzendő Romániában járóbetegrendszerben működő Covid-központokat alakítanak ki, amelyek háziorvosi beutaló nélkül ingyenesen felmérik az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes koronavírus-fertőzöttek állapotát, és gyógyszerekkel is ellátják a betegeket, függetlenül attól, hogy van-e érvényes betegbiztosításuk. Rafila egy Prahova megyei Covid-központ avatóján pénteken azt mondta: eddig 173 ilyen létesítmény kezdte meg működését a tervezett 230-ból.

A koronavírusos betegek kezelésére két antivirális gyógyszert használnak Romániában, egyik a Covid-kórházakba beutalt betegeknél alkalmazott Remdesivir, a másik a Favipiravir, amelyet a kórházak és a Covid-központok adnak ki. Utóbbit a tervek szerint a gyógyszertárak is forgalmazni fogják majd, ha sikerül nagy tételben beszerezni a beszállítóktól, magyarázta a miniszter.

Rafila szerint korábban azért követelt olyan sok áldozatot a járvány, mert a betegek nem jutottak időben megfelelő ellátáshoz. Ezen szeretnének változtatni a Covid-központok megnyitásával, a miniszter ugyanakkor az egészségügyi rendszerbe és a hatóságokba vetett bizalom helyreállítását nevezte a járvány elleni küzdelem kulcskérdésének, ugyanis sokszor a bizalom hiánya vezet tragédiához, amikor a páciens csak akkor fordul orvoshoz, amikor már túl késő.

*

A világon 348 662 401 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 590 322 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 346 414 295 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 584 890 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink