2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Olaszországban ruhaboltban kötelező az oltottság, a postán igazolás nélkül felvehető a nyugdíj

Újabb rendelkezéssel szabályozta az oltási kötelezettséget az olasz kormány. Nemzetközi kitekintés.

 

A belga kormány pénteken bejelentette, hogy "koronavírus-járványbarométert" vezet be, amely nyomon követi a pandémia alakulását Belgiumban. A barométeren három szín - a sárga, a narancssárga és a vörös - jelzi majd, hogy az adott időszakban mennyire súlyos a járvány, és milyen intézkedéseket kell hozni a különböző ágazatokban.

Alexander De Croo belga szövetségi kormányfő péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta: az új eszközhöz kapcsolódó tudományos elemzésekre alapozva hozza meg döntéseit a kormány járványügyi bizottsága.

A kormányfő bejelentette, hogy a barométer január 28-án vörös kódra állítva kezdi meg működését. Ennek értelmében a beltéri és kültéri rendezvényeket továbbra is legfeljebb 200 fővel lehet megtartani, a maszk használata kötelező marad. A vendéglátóipari helyiségek zárási időpontja este 11-ről éjfélre módosul. A fedett játszóterek, bowlingpályák, biliárdtermek, valamint a kaszinók újra megnyithatnak. Emellett, a távmunka továbbra is kötelező marad heti négy napra, a bevásárlást pedig egyedül vagy párban kell elvégezni.

De Croo arról is beszélt, hogy március 1-jétől az oltási igazolvány érvényességének fenntartásához kötelező lesz a harmadik oltás felvétele, amennyiben a vakcina második adagját több mint öt hónappal korábban adták be. "A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy azoknak, akik október 1-je előtt kapták meg az utolsó oltást, március 1-je előtt meg kell kapniuk az emlékeztető oltást ahhoz, hogy az igazolványuk érvényes maradjon". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "az igazolványra nem lesz szükség az örökkévalóságig. "Ha a jelenlegi hullám után a helyzet stabilizálódik, akkor újra átgondoljuk a tanúsítvány alkalmazását" - jelentette ki.

Belgiumban az utóbbi egy hét alatt 34 százalékkal nőtt az újonnan fertőzöttek száma, napi átlagban közel 31 800, hétfőn pedig rekordszámú, több mint 60 000 fertőzöttet regisztráltak. A kórházi felvételek és a járványban elhunytak száma 12 százalékkal nőtt.

*

Jelentősen csökkent a koronavírus-járvány angliai terjedésének ütemét jelző R reprodukciós mutató a pénteken ismertetett új adatok alapján. A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai szerint az R mutató Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 0,8 és 1,1 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 8-11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A pénteken közzétett becslési sáv a SAGE ismertetése szerint azt valószínűsíti, hogy az Angliában naponta bekövetkező új fertőződések számának változása a 6 százalékos csökkenés és az 1 százalékos növekedés között lehet. Az újonnan kiszámolt angliai reprodukciós ráta a koronavírus-fertőződések terjedésének jelentős lassulását mutatja: a múlt héten a becslési sáv még 1,1-1,5 között volt, vagyis mindkét becslési szélsőérték a kritikus 1 felett járt.

A SAGE pénteki ismertetése szerint az angliai átlagon belül Londonban - az omikron koronavírus-variáns terjedésének korábbi gócpontjában - a legjobb a helyzet: a 9 milliós brit fővárosban 0,7-0,9 közötti R mutatót mértek, ami azt jelenti, hogy Londonban minden 24 órás időszakban 1 és 8 százalék közötti mértékben csökken az előző egy naphoz képest az új koronavírus-fertőződések száma. Sadiq Khan londoni polgármester pénteken visszavonta azt a határozatot, amely a járvány korábbi gyors terjedésének idejére "komoly egészségügyi incidenst" hirdetett ki a fővárosban.

A brit egészségügyi minisztérium járványügyi adatai azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság egészében is visszavonulóban van a koronavírus-járvány. A szaktárca legfrissebb kimutatása szerint a csütörtök este zárult 24 órában 107 364, az utóbbi egy hétben 650 700 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak országszerte. A heti fertőződési szám több mint 317 ezerrel, 32,8 százalékkal alacsonyabb az egy héttel korábban újonnan kimutatott koronavírus-fertőződésekénél.

Csökkenésnek indult a koronavírus-fertőződésből eredő, kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma is: az elmúlt egy hétben 14 661 pácienst vettek fel a brit kórházak Covid-19 betegség miatt, 1137-tel, 7,2 százalékkal kevesebbet, mint a múlt héten.

Szakértők szerint a csökkenés két fő oka az, hogy most már egyértelműen megállapítható módon az omikron vírusvariáns a korábbi változatoknál enyhébb tüneteket okoz, másrészt rendkívül gyorsan halad a brit oltási kampány, főleg a harmadik, emlékeztető vakcinaadag beadása. A brit egészségügyi minisztérium beszámolója szerint az első, a második és a harmadik oltási adagból eddig összesen csaknem 137 milliót adtak be országszerte, és a teljes felnőtt népesség 63,8 százaléka - ezen belül a legveszélyeztetettebb, a 60 éven felüli korcsoport tagjainak több mint 90 százaléka - mindhárom dózist megkapta.

*

Bár a koronavírus omikron változata által okozott fertőzést és enyhe megbetegedést a jelenlegi vakcinák kevésbé tudják megakadályozni, az oltás, különösen az emlékeztető oltás beadása továbbra is jelentős védelmet nyújt a súlyos tünetekkel szemben, és csökkenti a kórházi ápolás szükségességét, közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség a Gyógyszerszabályozó Hatóságok Nemzetközi Koalíciójának (ICMRA) a koronavírus elleni oltási műveletekről nemrégiben tartott egyeztetése eredményét ismertetve közölte: az omikron variáns esetében az emlékeztető adagok rövid időközönként történő beadása hosszabb távon nem tartható fenn.

Hangsúlyozták: hosszú távú stratégiát kell kidolgozni a járvány kezeléséhez szükséges vakcinák típusaira vonatkozóan. Véleményük szerint klinikai vizsgálatokat kell végezni egy új vakcina kifejlesztésének és alkalmazásának támogatására.

Az uniós ügynökség nemrégiben már megállapította, hogy azok, akik megkapták az oltások emlékeztető adagját is, védettebbek az omikronnal szemben, mint azok, akik egy vagy két oltást kaptak.

Az EMA hangsúlyozta: az oltás továbbra is a világjárvány elleni küzdelem legjobb eszköze. Továbbra is erőfeszítéseket kell tenni az oltatlanok beoltására, valamint az emlékeztető oltások beadásának felgyorsítására.

Előkészítik a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállóban 2022. január 21-én (MTI/Balázs Attila)
Előkészítik a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállóban 2022. január 21-én (MTI/Balázs Attila)

Ukrajna 999 180 dózis koronavírus elleni Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól, miközben az országban két hónapja először haladta meg ismét a húszezret az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma. A vakcinaszállítmányt az egészségügyi minisztérium közlése szerint az amerikai kormány nyújtotta a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül, és az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF gondoskodott a szállításáról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett: annak érdekében, hogy megfékezzék a vírus különösen fertőző omikron variánsának terjedését Ukrajnában, az idén júliusig a lakosság 70 százalékát be kell oltani.

Közben a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) szakértői pénteken jelezték, hogy a járvány újabb hulláma már ebben a hónapban elkezdődik, ezt látszik bizonyítani az újonnan regisztrált betegek egyre növekvő száma. Előző nap Viktor Ljasko egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ez az újabb hullám már el is kezdődött Ukrajnában. A KSE elemzői úgy vélik, igen nagy a valószínűsége annak, hogy még a télen újabb zárlatot kell bevezetni az országban. Rámutattak, hogy a fertőzöttek száma növekedésének alapvető oka a vírus állandó mutációja és az átoltottság alacsony szintje az országban. Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese a LIGA.net hírportálnak nyilatkozva ugyanakkor kijelentette: a tárca nem tervez olyan szigorú zárlatot ismét bevezetni, mint amilyenek 2020-ban voltak. Egyben azt prognosztizálta, hogy a fertőzések száma az omikron variáns terjedése miatt megközelítheti majd akár a napi 60 ezret is.

Ukrajnában péntekre az azonosított fertőzöttek száma 20 156-tal 3 819 538-ra, az elhunytaké 150-nel 98 993-ra, az aktív betegekké pedig több mint 15 500-zal 144 277-re emelkedett. Az elmúlt napon 2226 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba. A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 410 730-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 698 621-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 167 360-an kaptak. Csütörtökön 86 146 embert oltottak be.

*

Újabb rendelkezéssel szabályozta az oltási kötelezettséget az olasz kormány, amely pénteken pontos listát közölt arról, melyik hivatalba vagy üzletbe lehet kizárólag oltási igazolással belépni február elsejétől. A Mario Draghi miniszterelnök aláírta kormányrendelet értelmében a következő hónaptól minden üzletben a belépéskor kötelező lesz az oltási igazolás felmutatása, még az esetleges vásárlás vagy fogyasztás előtt. Így kizárólag oltási igazolással lehet majd belépni például a ruházati termékeket áruló üzletekbe, valamint a könyvesboltokba is.  A rendelkezés minden, 12 év feletti olaszra vonatkozik.

Kivételt az élelmiszerüzletek és az alapvető szükségleti cikkeket áruló kereskedelmi egységek jelentenek, mint például a gyógyszertárak. Nem lesz kötelező az oltási igazolás a rendőrségi vagy igazságügyi hivatalokba történő belépéshez sem. Kötelezővé teszik az igazolást a dohányboltokban, a zárt terű újságos standokban, és oltás kell a bankokba, valamint a postahivatalokba történő belépéshez is. Kivételt utóbbi esetben a nyugdíj felvétele jelent.

A legalább egy adag oltás felvételét bizonyító igazolást csakis negatív teszteredménnyel lehet kiváltani: a belépés előtti 48 órában végzett PCR-teszttel vagy 72 órával korábban készült antigén gyorsteszttel.  

A sajtóban is közölt részletes lista szerint februártól továbbra is teljesen szabadnak a belépés az összes, kisebb-nagyobb élelmiszerüzletbe, legyen szó a sarki kisboltról vagy a hipermarketről. Igazolás nélkül azonban tilos a helybeni étel- vagy italfogyasztás. Nem kell igazolás az állatboltokban történő vásárláshoz, az üzemanyag-állomások üzlettereiben, ahol a kassza áll, valamint a higiéniai-egészségügyi cikkeket és orvosi eszközöket áruló boltokban. Nem kell semmilyen igazolás az optikai szalonokban sem. Kizárólag oltottsági igazolással lehet viszont belépni a papír-írószerboltokba, a játékboltokba, a tisztítókba és a műszaki boltokba.

*

Izraelben az iskolákban hetente kétszer tesztelnek majd karantén helyett, jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja pénteken. Izrael többé nem követeli meg az oktatási rendszerben tanuló gyerekektől, hogy házi karanténba vonuljanak, ha fertőzött személlyel érintkeztek, mert a koronavírus omikron változata nyomán olyan tömegesen fertőződtek meg, hogy a karantén teljesen megbénítaná az ország oktatási rendszerét.

Jövő csütörtöktől kezdődően hetente kétszer, díjmentesen gyorstesztekkel megvizsgálják a tanulókat, és csak a fertőzötteknek kell otthon maradniuk, a többiek tovább látogathatják az iskolákat. Naftali Bennett miniszterelnök csütörtök este jelentette be a változást, amely nagy könnyebbséget jelent nem csak a nebulóknak, hanem a szüleiknek is, akiknek ezentúl nem kell több napra otthon maradniuk a kicsikkel, mert csoportjukban vagy osztályukban vírushordozót azonosítottak.

Az ötödik hullám csúcsán járó Izraelben ezen a héten a legtöbb iskolában csak a tanulók 40-50 százaléka jelent meg az országos szülői szövetség adatai szerint, mert mintegy 200 ezer oktatót és gyereket karanténra köteleztek a korábbi szabályozás alapján. A magas esetszám miatt az utóbbi napokban akadozik az egészségügyi minisztérium adatszolgáltatása. A minisztérium honlapján a legfrissebb adatok a szerdai méréseket mutatják.

A mintegy 9,4 milliós Izraelben szerdán 412 460 aktív koronavírusos és 201 410 fertőzött személlyel érintkezett ember tartózkodott otthon karanténban. Az izraeli parlamentben, a kneszetben is erősen jelen van a járvány ötödik hulláma: elkapta a vírust Benjamin Ganz védelmi miniszter, Avigdor Liberman pénzügyminiszter, Chili Tropper kulturális miniszter, és korábban Jair Lapid külügyminiszter is.  

Szerdán  65 117 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, közel 400 ezer teszttel. A pozitív tesztek aránya 18,36 százalék volt. Bizakodásra ad okot, hogy tovább csökkent a még mindig rendkívül magas fertőzési ráta, amely jelenleg 1,37, noha néhány napja, a csúcson még 2,12 volt. Ez azt jelenti, hogy 100 fertőzött 137 embernek adja át a vírust, ami az omikron vírusváltozat további gyors terjedését jelzi.

A kórházi ellátást igénylő 1680 ember közül 593-an voltak szerdán súlyos állapotban, és 112-en szorultak lélegeztetőgép segítségére. A járvány megjelenése óta 1 103 945 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok. Az ország döntő többsége, 265 település már "piros", vagyis jelentősen fertőzött, 2 közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" kategóriában van, 7 "sárga" települést tartanak nyilván, ahol kismértékben van jelen a koronavírus, és csak 6 hely számít "zöldnek", tehát alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Izraelben tavaly december vége óta 6 682 495, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 71,86 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 415 465-en, a lakosság 47,51 százaléka már három oltást kapott. A 60 év felettiek és a veszélyeztetett csoportok tagjai közül pedig már 587 237-en adatták be a negyedik - azaz a második emlékeztető - oltást az országban. A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben tavaly február óta 8370-en, az utóbbi hét napban 63-en haltak meg Izraelben.

*

A világon 346 414 295 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 584 890 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai alapján.  Egy nappal korábban a világon 342 127 104 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 573 427 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink

  • learn more Experimentally-Induced Paw Oedemas in Mice

    This monograph is the first one to give a general survey of the different mouse paw inflammation models. The first chapters deal...

  • learn more Orbán Viktor és te

    Orbán Viktorra égető szükségünk van. Vagy talán nem is rá, hanem arra az Orbán Viktor-képre, amit a stábjával együtt professzionálisan alkotott meg,...

  • learn more A csodálatos csecsemő - Pszichoanalízis és határterületei

    Pető Katalin gazdag szakmai tapasztalatait összegzi most közreadott tizennyolc tanulmányában...

  • learn more Csoportdinamika

    Ez a könyv Rudas János harmadik műve a csoportokról. Aki korábban tanulta és gyakorolta az önismereti, személyiségfejlesztési, emberierőforrásfejlesztési...

  • learn more Rurik Imre (monográfia) FÉRFIGYÓGYÁSZAT

    A monográfia a férfiak szomatikus, mentális és szociológiai sajátosságait taglalja, amelyek a "férfiléthez" köthetők,...

  • learn more Gyermekbántalmazás

    A bántalmazott gyermekek védelme érdekében kiemelt fontosságú az esetek korai felismerése, a védő intézkedések mielőbbi megtétele. Könyv célja, hogy...

  • learn more Social dreaming

    Social dreaming – bizarr ötlet, hiszen csak egyes emberek álmodnak, és álmaikkal pszichoanalízisben „dolgoznak”. A social dreaming azonban más...

  • learn more ˝Lulu˝ - Bálint Lajos élete és munkássága

    Bálint Lajos, a művészvilágban Lulu, később Lulu bácsi, a huszadik századi magyar színházkultúra egyik formálója,...

  • learn more Reflective recovery

    In this book we invite the reader to take a few steps into the “multiverse” of 12-step fellowship recovery cultures. These fellowships exist in many different...

  • learn more Nők a fájdalom árnyékában - Endometriózis

    Árvai Nóra ebben a könyvében az endometriózisról szóló legújabb kutatások mentén ír a betegségről, kóreredetről,...

  • learn more Perioperatív betegellátás 2. kiadás

    Az aneszteziológia az elmúlt 20 év során világszerte jelentős fejlődésen ment keresztül. Ennek köszönhetően az intraoperatív...

  • learn more Onkológiai kézikönyv

    Ez a könyv szakvizsgára készülő fiatal orvosok ötleteként született meg, akik azt kérdezgették maguktól: hogyan is tudhatnánk a választ az...

  • learn more Transzfúzió

    A könyv a hazai palettáról évek óta hiányzó munkát pótol. A vérátömlesztés a mindennapi klinikai/kórházi munka során napjainkban is gyakori (olykor...

  • learn more Általános ápolástan és gondozástan

    A kötet az elmúlt évtizedekben jelentős változáson átment ápoláselméleti feladatok mellett részletesen foglalkozik az egészséges...

  • learn more A gyógyszerkutatás kémiája

    A gyógyszerkutatás értékteremtő folyamat, amit a legkülönbözőbb kémiai, biológiai és orvosi szak- és részterületek sokaságának...

  • learn more Tehetség/Talentum Jó szerencse, semmi más?

    "Jelen könyv Czeizel professzor életműve összefoglalásának is tekinthető a tehetség témakörben. A világhírű...

  • learn more Férfigyógyászat

    Az orvosi szakterületek szétválása óta létezik a nőgyógyászat, amely alapvetően a női reprodukcióval és annak szerveivel foglalkozik. A FÉRFIGYÓGYÁSZAT...

  • learn more Fukushima [3.11] Maradjunk vagy menjünk? (memoár) - Személyes történet a 2011-es tohokui földrengésről, tsunamiról és a fukushimai atomkatasztrófáról

    Popovics Péter a családjával együtt 10 évet élt Japánban, és Yokohamában (Fukushimától 180 km-re) élte át a 2011 márciusi történelmi földrengést, melynek következményei gyökeresen megváltoztatták mindannyiuk életét. Az emlékirat egyrészt a szerző gyerekeinek nyújt magyarázatot a család gyökereire, másrészt pedig feldolgozza családjuk azon megpróbáltatásait, melyekre a fukushimai atomerőműbaleset következtében az események sodrása nem adott lehetőséget. A könyv központi része a földrengés napjától számítva napi bontásban mutatja be a katasztrófa kibontakozásával párhuzamosan a velük történteket mindaddig, amíg el nem hagyták Japánt. Nyelv: magyar...

  • learn more Alapvető sebésztechnika

    A nagy sikerû könyv bõvített, aktualizált második kiadása kerül a szakmai olvasóközönség elé. Új például a "Mûtõi magatartás"...

  • learn more Stressz és egészség Menedzserbetegségekről – nem csak menedzsereknek

    Egy évtizede jelent meg a könyv első kiadása, Menedzserbetegségek címmel. A...