hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Kontaktlencse: szabad a webes vásár

A jövőben több európai országhoz hasonlóan nálunk is lehet interneten árusítani a kontaklencséket. A korábbi tilalom lazításához uniós elmarasztaló ítélet kellett, de a minden feltétel nélküli webes adásvételt még így is korlátoznák az új szabályok.

Számos uniós országban, így például Luxemburgban, az Egyesült Királyságban, Romániában, Csehországban, Lengyelországban, Belgiumban, Dániában, Németországban, Lett- és Észtországban akár interneten is megvásárolhatják kontaktlencséiket a rászorulók. Ehhez a fenti államokban csupán annak igazolása szükséges, hogy megfelel a minőségi előírásoknak, amit a terméken található jelzés (CE) igazol. Akad persze olyan uniós tagállam is, ahol fittyet hánynak a többség által követett, uniós döntésen alapuló gyakorlatnak. Ez a helyzet például Portugáliában, ahol mindmáig tiltják az üzleten kívül árusítást.

Az Európai Bíróság még 2010 végén döntött arról, hogy az uniós joggal ellentétes az a gyakorlat, amely szerint a kontaktlencsék adásvételével kizárólag gyógyászati segédeszközt árusító szaküzletek foglalkozhatnak. Magyarországtól majd egy évvel később, még tavaly ősszel kért tájékoztatást az Európai Bizottság arról, miként teszünk eleget a bírósági ítéletben foglaltaknak. Erre, egy a MedicalOnline birtokába került javaslat szerint hamarosan sor kerülhet.

A még 2004-ben megfogalmazott, a gyógyászati segédeszközök forgalmazásának szakmai szabályait számba vevő miniszteri rendelet szerint a kontaktlencse – valamint az egyéni „méret” alapján készülő szemüvegek – értékesítése legalább 18 négyzetméteres üzletben, s minimum optometrista képesítésű szakember jelenlétében történhet meg. Az Európai Bíróság azonban túlzásnak tartja e megkötéseket, pontosabban azt, hogy Magyarországon interneten nem lehet árusítani kontaktlencsét. Más kérdés, hogy ez persze csak elvileg van így, hiszen a külföldi honlapokon szereplő webáruházakból mindenki azt és annyit rendel, amit és amennyit akar.

Ez az utóbbi lehetőség a hazai jogalkotóknak sem kevés fejtörést okoz, bár elismerik: semmi sem akadályozhatja meg a külföldi webáruházakat abban, hogy a Magyarországról érkező megrendeléseknek eleget tegyenek. Annál is inkább, mivel az elektronikus kereskedelem, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény előírja, hogy az Európai Unió tagállamaiban letelepedett és jogszerűen működő vállalkozás Magyarországra irányuló szolgáltatása csak nyomós indok alapján korlátozható. Például akkor, ha a tranzakció közegészségügyi veszélyt rejt magában. Az Európai Bíróság azonban kontaktlencse ügyben nem fogadta el ezt az érvet.

A most formálódó rendeletmódosítás a „kecske is jól lakjon, a káposzta is megmaradjon” elv mentén gondolja rendezhetőnek az ügyet. Eszerint kizárólag a kontaktlencsét forgalmazó gyógyászati segédeszköz szaküzletek kapnának jogot az inkriminált termék internetes értékesítésére, meglévő – vagy a későbbiekben létrehozandó – portáljukon keresztül. A hatóságilag engedélyezett gyógyászati segédeszköz szaküzlettel nem, kizárólag webáruházzal rendelkező vállalkozások azonban változatlanul nem kereskedhetnének kontaktlencsével.

Az persze más, ha valamelyik tagállamban letelepedett és jogszerűen működő vállalkozástól rendelik meg Kisújszállásról vagy a Józsefvárosból a lencsét. Azt majd lehet.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink