hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Kompenzálnák a minimálbér emelését

A Népszava úgy tudja, hogy az egészségügyi kormányzat arra törekszik, hogy kiigazítsák a minimálbér torzító hatását a dolgozók fizetésében.

A szakdolgozókon kívül az orvosok, a gyógyszerészek, és a gyógyítás többi szereplője esetében is szükség van a változtatásra. Az államtitkárság jelezte azt is, hogy már a minimálbér korrekciójából következő kötelező több mint nyolc milliárd forintos terhet sem tudják az intézmények önerőből előteremteni. Ha nem kapnak erre plusz forrást, az növeli a szektor eladósodását. Ha viszont a kormány rábólint az államtitkárság javaslatára – a Népszava úgy tudjaa legalacsonyabb fizetési kategóriában körülbelül nyolc, míg az ennél magasabb besorolásúak 12 százalékos jövedelem többlethez juthatnak, az idei novemberre még tavaly megígért újabb 12 százalékon felül.

A tervek szerint a szakdolgozók jövedelem rendezésére összességében 26,2 milliárd, az orvosokéra 14,9 milliárd, a gyógyszerészekére 345 millió jut, a nem egészségügyi végzettségűekre 741 milliót, a gazdasági, műszaki területen dolgozókéra 6,6 milliárdot költene az államtitkárság. Egyébként a januári minimálbér emelkedés volt hosszú idő után az első, ami a gazdasági és műszaki területen dolgozók jövedelmét javította, ők eddig rendre kimaradtak az ágazati felzárkóztatásból.

Sok panasz érkezik az intézményekből a jövedelmekkel kapcsolatban – mondta a lapnak Kiss László, az 5.12 szakszervezet elnöke –, főként a magánszolgáltatókkal kapcsolatban jelzik, hogy ott nem azt a bért kapják, ami megilletné őket. Előfordul az is, hogy trükközik az intézmény, és nem a végzettség szerinti kategóriába sorolja be a dolgozót. Ez nem csak az egészségügyi intézményekben, hanem a szociális területeken egészségügyi feladatokat ellátóknál is gyakori probléma.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink