hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Koleszterin a tüdőben

A koleszterin újabb fontos szerepére derített fényt az Egyesült Államok tudományos akadémiájának lapjában megjelent közlemény: a molekula a tüdőalveolusok felszínén segíti a légcserét, így pótlása életfontosságú lehet többek között a koraszülöttek légzési funkciójának javításában.

A tüdő alveolusainak felszínét borító nanoméretű molekuláris filmréteg működésében alapvető szerepet játszik a koleszterin, írja a svédországi Lund Egyetem kémikus és orvoskutatóinak tanulmánya (Jenny Marie Andersson és munkatársai: Effect of cholesterol on the molecular structure and transitions in a clinical-grade lung surfactant extract; PNAS).

A szervezet és a levegő közötti oxigén- és szén-dioxid-cserét lebonyolító alveolusok felszínét borító vékony, fehérjékből és zsírokból álló, felületaktív réteg stabilizálja és védi a léghólyagokat, továbbá az alveolusokban lévő levegő és az erekben lévő vér közötti molekulacsere hatásfokát is befolyásolja. A svéd kutatók vizsgálatai szerint a molekulatranszfer megfelelő működésében fontos szerepet játszik a koleszterin.

Emma Sparr, a tanulmány utolsó szerzőjének nyilatkozata szerint eredményeik különösen egyértelműek: a koleszterin a szurfaktáns fontos alkotóeleme, azonban azokból a klinikai készítményekből, amikkel a koraszülött csecsemők tüdejét kezelik, ez a molekula teljesen hiányzik.

A koraszülöttekben az alveolusok belsejét borító felületaktív hártya még nem tudott kialakulni; a kezelésképp alkalmazott szurfaktáns gyógyszerek, amelyeket általában sertéstüdőből vonnak ki, jó szolgálatot tesznek az akut fázis kezelésében, azonban a különösen koraszülött gyermekek esetében kifejezett hosszú távú károsodások alakulnak ki, magyarázza Marcus Larsson, a tanulmány egyik orvos szerzője.

A vizsgálat során a kutatók mágneses rezonancia képalkotással térképezték fel, hogy a koleszterin hogyan befolyásolja a felületaktív anyag molekuláris szerkezetét, és össze tudták hasonlítani, hogyan működik a filmréteg akkor, ha tartalmaz koleszterint, illetve akkor, ha nem. Mint Emma Sparr kifejti, a koleszterin beépülése révén kialakuló molekuláris struktúra szignifikánsan eltér attól, ami a koleszterin hiányában alakul ki; koleszterin jelenlétében hatékonyabb az anyagtranszport, és jobbak a mechanikai tulajdonságok. A kutatók reményei szerint felfedezésük új klinikai módszerek kidolgozását fogja eredményezni.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink