2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Klinikai kutatások: tájékoztatás betegeknek

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete és a Magyarországi Klinikai Vizsgálatszervezők Társasága kampányt indítottak, amellyel a klinikai vizsgálatokban résztvevők és érdeklődők tájékoztatását segítik.

Az együttműködés első lépéseként új edukációs honlap indult, amely közérthetően ismerteti a klinikai kutatások menetét, segít megválaszolni a felmerülő kérdéseket és eloszlatni az esetleges tévhiteket, hogy megalapozottabb döntést hozhassanak a részvételükről. Az info.klivi.hu a közeljövőben egy kereshető adatbázissal is bővül, így támogatva, hogy a betegek és hozzátartozóik minél szélesebb körben és valós időben ismerhessék meg a Magyarországon futó klinikai vizsgálatokat.

A klinikai vizsgálatokban évente mintegy 15-20 ezer magyar beteg vesz részt, akiknek a legmodernebb kezeléseket és a gyógyulást vagy egy jobb minőségű élet reményét teszi elérhetővé ezekben a vizsgálatokban való részvétel. A tapasztalatok szerint azonban sok a tévhit hazánkban ezekkel a vizsgálatokkal kapcsolatban, és sokszor az érdeklődők sem jutnak megfelelő információhoz. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) és a Magyarországi Klinikai Vizsgálatszervezők Társasága (MKVT) ezért tájékoztató kampányt indított, melynek első állomásaként elindult a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos edukációs honlap.

A tájékoztató kampány és a honlap célja, hogy segítsenek megérteni a klinikai vizsgálatok felépítését, működését, a sokszor bonyolult gyógyszerfejlesztési folyamatban betöltött szerepét, valamint elmagyarázzák az érintetteknek, hogy miként vehetnek részt a vizsgálatokban. Kiemelten fontos annak bemutatása, hogy a klinikai vizsgálatok középpontjában a már sokszorosan tesztelt vizsgálati készítmény vagy eszköz biztonságos, folyamatosan és sokszorosan ellenőrzött körülmények közötti gyakorlati felhasználása áll. Az info.klivi.hu látogatói olvashatnak a klinikai kutatások egyes fázisairól, valamint a vizsgálatok során gyakran felmerülő kérdésekről, szakkifejezésekről és rövidítésekről. A közeljövőben pedig a hazánkban elérhető klinikai vizsgálatok kereshető adatbázisával is bővül a kezdeményezés.

„A résztvevő betegeknek biztosított nyilvánvaló előnyökön túl, a Magyarországon végzett klinikai kutatások összességében mintegy 100 milliárd forint hozzáadott értéket teremtenek a gazdaságnak, miközben a klinikai vizsgálatok több ezer magasan képzett szakember itthoni foglalkoztatásához és szaktudásának folyamatos növeléséhez járulnak hozzá. Ezért fontos, hogy minden érintett és a közvélemény is hiteles információhoz juthasson a klinikai vizsgálatokról” – mondta el a honlap indulása kapcsán dr. Jandrasits Gergely, az AIPM alliance managere.

Dr. Szepesi Gábor, az MKVT elnöke kiemelte: „Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen a klinikai vizsgálatokat rendkívül felkészült és elismert magyar szakemberek vezetik, akik számára ezzel ráadásul a nemzetközi tudományos vérkeringésbe való bekapcsolódásra is megnyílik az út. Ezáltal – amennyiben megfelelnek a vizsgálatban való részvétel feltételeinek – a magyar betegek számára is elérhetővé válik a lehetőség, hogy olyan, általában több országban zajló nemzetközi vizsgálatoknak legyenek önkéntes résztvevői, amelyekben a legmodernebb és legfejlettebb terápiák és kezelések fejlesztései zajlanak. Így ezek számukra is elérhetővé válnak.”

A magyar betegeknek és a hazai egészségügynek is jelentős hozzájárulást jelentő, Magyarországra kerülő új klinikai vizsgálatok túlnyomó részét az innovatív gyógyszercégek finanszírozzák, ezáltal a betegek számára nyújtott ingyenes gyógyszerek és vizsgálatok a költségvetés számára is milliárdokban mérhető könnyebbséget jelentenek évente. Az AIPM álláspontja szerint a sikeres klinikai vizsgálat és az azt követő engedélyeztetés után azonban fontos lenne, hogy a betegek szélesebb köre minél előbb hozzájusson az innovatív készítményekhez. Ehhez azonban az új terápiákhoz való hozzáférés gördülékenyebbé tétele és a befogadások felgyorsítása szükséges.

(forrás: Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete )
hirdetés

Könyveink